Page 11 - Fen Lisesi Kimya 9 | 4. Ünite
P. 11

MADDENİN HÂLLERİ



















               Resim 4.11: Asfalt yol yapımı


               c) Farklı Sıcaklıklarda Su, Gliserin ve Zeytinyağının Viskoziteleri
                  Günlük  hayatta  birçok  sıvının  akışkanlığı  ve  viskozitesi  birbirinden
               farklıdır. Sıcaklık değiştikçe maddelerin viskoziteleri değişir.


                4.1 Etkinlik

                 Etkinliğin Adı: Sıvıların Farklı Sıcaklıktaki Viskoziteleri
                 Etkinliğin Amacı: Sıvıların farklı sıcaklıktaki viskozitelerini kıyaslayabilmek
                 Etkinliğin Süresi: 40 dakika
                 Araç ve Gereçler
                 ■ Gliserin, Su, Zeytinyağı    ■ Kronometre, Demir bilye                  ■ 3 adet mezür (100 mL)
                 Uygulama Aşamaları
                      o
                 1. 25  C sıcaklıkta mezürlerin her birine 100’er mL su, gliserin ve zeytinyağı sıvılarını koyunuz. Mezür-
                   lerin her birine sırayla demir bilyeyi sıvı yüzeyinden yavaşça bırakınız (Şekil 4.8).
                 2. Bırakma anından demir bilyenin mezürün tabanına değdiği ana kadar geçen süreyi
                   kronometre ile kaydediniz. Bu işlemi bütün sıvılara ayrı ayrı uygulayınız. Verileri aşağı-
                   daki tabloya kaydediniz.
                                         o
                 3. Sıvıların sıcaklıklarını 40  C’ye getirerek aynı işlemleri tekrarlayınız.

                                       Sıvılar     Su      Gliserin   Zeytinyağı
                                 o
                               25  C   Süre (s)   …….       …….         …….
                                 o
                               40  C   Süre (s)   …….       …….         …….
                                                                                               Şekil 4.8: Sıvı
                 Etkinliğin Değerlendirmesi                                                    dolu mezür içine
                 1- Demir bilyelerin, mezürün tabanına ulaşma süreleri farklı mıdır?           atılan bilye
                 2- Farklı ise nedenini açıklayınız. 25  C ve 40  C’de yapılan ölçümleri karşılaştırınız.
                                                       o
                                                o
                 3- Sıvıların viskozitesi nasıl değişir?

               4.3.3. Sıvıların Buhar Basıncının Moleküller Arası
                      Etkileşimlerle İlişkisi
                  Bir sıvıya ait taneciklerin sıvı yüzeyine yaptıkları basınç sıvının buhar
               basıncıdır. Saf sıvılar için aynı sıcaklıkta buhar basıncı ayırt edici özel-
               liktir. Buhar basıncı sıcaklık arttıkça artar. Buhar basıncının dış basınca
               (atmosfer basıncına) eşit olduğu sıcaklık, kaynama sıcaklığıdır.
                  Sıvılarda  moleküller  arası  çekim  kuvvetleri  arttıkça  aynı  ortamdaki
               kaynama noktaları da artar. Aynı şartlarda moleküller arası çekim kuvvet-
               leri arttıkça buhar basıncı azalır. Kaynama noktası yüksek olan sıvıların
               aynı sıcaklıktaki moleküller arası çekim kuvvetleri büyük, buhar basınç-
               ları düşük olur.


                                                                                                                  151
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16