Page 13 - Fen Lisesi Kimya 9 | 4. Ünite
P. 13

MADDENİN HÂLLERİ


                  Buhar basıncının, standart atmosfer basıncına (1 atm=760 mmHg) eşit
               olduğu sıcaklığa normal kaynama noktası denir. Deniz seviyesinden iti-
               baren yükseğe çıkıldıkça atmosfer basıncı azalır. Buna bağlı olarak kayna-
               ma noktası düşer.
                  Örneğin Antalya  deniz  seviyesinde,  Kayseri  ise  deniz  seviyesinden
               daha  yüksek  seviyede  olan  iki  kentimizdir. Antalya’da  suyun  kaynama
               noktası, Kayseri’deki suyun kaynama noktasından daha yüksektir.
                  Basınçlı tencerelerdeki (düdüklü tencere) su, atmosfer basıncından
               daha yüksek bir basınç altındadır; bu durum suyun kaynama noktasını
                                                   o
               yükseltir. Örneğin 1 atm basınçta su 100  C’de, 2 atm basınçta 120  C’de
                                                                          o
               kaynar. Mutfaklarda kullanılan düdüklü tencerelerde su yüksek basıncın
               etkisiyle daha yüksek kaynama sıcaklıklarına ulaşır. Böylece yemeklerin   Resim 4.12: Düdüklü (basınçlı) tencere
               pişirme süreleri kısalır. Normal bir tencerede bir saatten daha uzun sü-
               rede pişen kuru fasulye, basınçlı tencerelerde çok daha kısa sürelerde
               pişirilebilir. Basınçlı tencereler birçok gıdanın endüstriyel üretiminde kul-
               lanılır (Resim 4.12).



               b) Kaynama ve Buharlaşma Olayının Birbirinden Farkı
                  Kaynama ve buharlaşma farklı olaylardır. Bu olaylardaki farklar aşa-
               ğıda belirtilmiştir.
               ■ Saf sıvılarda kaynama belirli bir sıcaklıkta, buharlaşma her sıcaklıkta
                 gerçekleşir (Resim 4.13).
               ■ Kaynama sıvının her yerinde, buharlaşma sıvı yüzeyinde gerçekleşir.
               ■ Dış basınç kaynama noktasını etkiler, buhar basıncını ve buharlaşmayı
                 değiştirmez.

               ■ Sıcaklık artışı kaynama noktasını etkilemez, buhar basıncını ve buhar-
                 laşmayı arttırır.
               ■ Sıvı yüzeyinin genişliği kaynama noktasını etkilemez, buharlaşma hı-
                 zını arttırır.

               ■ Uçucu olmayan katılar (tuz, şeker gibi) suda çözündüğünde kaynama
                 noktası artar, buhar basıncı ve buharlaşma hızı azalır.
               ■ Moleküller arası çekim kuvveti arttıkça kaynama noktası artar, buhar
                 basıncı ve buharlaşma hızı azalır.
































               Resim 4.13: Su ve buharlaşan su

                                                                                                                  153
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18