Page 212 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 212

KİMYA 10


                                                        2.  Kristallendirme: Katı-sıvı homojen karışımlardan katının çözü-
          Çalışma No.: 82
                                                           nürlüğünün sıcaklıkla değişimine göre ayrıştırılması yöntemidir.
         1.                                                Ayrımsal  Kristallendirme:  Katı-katı  karışımlardan  katıların  sı-
             Karışım       Çözücü        Özüt (Ekstrat)    caklıkla çözünürlüklerinin farkına göre ayrıştırılmasıdır.
             Şeker pancarı (katı) Su (sıvı)  Şeker
                                                        Çalışma No.: 84
             Ayçiçeği tohumu
             (katı)        Hekzan (sıvı)  Ayçiçeği yağı  1. Yönerge

             Atık su (sıvı)  Kerosen     Ağır metal     1.  Katıların çözünürlüğü genellikle sıcaklıkla artar. Sıcaklık
                                                           düşürüldüğünde çözünen katı bileşenin çözünürlüğü azala-
                                         iyonları
                                                           cağı için çözünen madde tekrar çökmeye başlar. Bu madde
             Atık motor yağı   Hekzan (sıvı)  Motor yağı   geometrik şekilli katılar hâlinde çöker. Bu olaya kristallen-
             (sıvı)                                        dirme denir.
                                                        2.  Çözünen ile tepkimeye girmemelidir.
             Tohum (katı)  Karbondioksit   Tohum yağı      Çözünen için iyi bir çözücü olmalıdır.
                           (gaz)
                                                           Kaynama noktası düşük olmalıdır.
         2.  Görsel, atık sulardan ağır metal iyonları ekstraksiyonu ile
             eşleşir. Birinci aşamada çözücü ve atık su vardır. İkinci aşa-  2. Yönerge
             mada çözücü ve atık su karıştırılarak ağır metal iyonlarının
             çözücüde çözünmesi sağlanır. En son aşamada organik faz   1.  İki veya daha çok maddenin çözünürlük farkı ile ayrılmasına
             ve su fazının yoğunlukları farklı olduğundan organik faz ve   ayrımsal kristallenme denir.  Çözünürlükleri birbirinden çok
             su fazı, ayırma hunisine alınır ve ağır metal iyonları sudan   farklı olan katı-katı karışımlar bu yöntemle bileşenlerine
             organik çözücü sayesinde uzaklaştırılmış olur.  ayrılabilir. Ayrıca bu ayırma yönteminin kullanılabilmesi için
         3.  Karışımdaki bileşenlerden birinin karışıma ilave edilen   her iki katının da kullanılan sıvıda çözünebilmesi gerekir.
             çözücü yardımıyla ortamdan uzaklaştırılmasına özütleme
             (ekstraksiyon) denir.                      Çalışma No.: 85

                                                        1.
                                                             Domates suyu parmağımdaki kesiği yaktı.   9
          Çalışma No.: 83
         1.                                                  Ayşe, pazardan çilek satın aldı.    8
                    1. Deney            2. Deney
             II. 200 mL’lik bir behere   II. 40 gram tuz ve 40 gram   Aylin’in tezgâhta unuttuğu kesik limon
             oda sıcaklığında 100 mL su   şeker tartılır ve karıştırılır.  mermerde beyaz leke bıraktı.  7
             konur.
                                  III. 200 mL’lik bir behere   HCl(s) + NaOH(k) → NaCl (k) + H O(s)  10
                                                                                   2

             IV. Su konulan beherin içeri-  oda sıcaklığında 100 mL su
             sine 20 tane küp şeker atılır.  konur.
                                                             Mg(k)+ HCl(s) → MgCl(k) + H (g)
                                                                                 2               4
             III. Beher, içerisindeki
             şekerin tamamı çözününceye  I. Su dolu beherin içerisine   Ömer, limondan yararlanarak bir elektrik   6
             kadar cam çubuk ile  tuz ve şeker karışımı dökülür.  devresi  kurdu.
             karıştırılarak ısıtılır.
                                                             Domatesin pH değeri 4’tür.          1
                                  V. Beher, içerisindeki karı-
             V. Şerbet oda sıcaklığında   şımın tamamı çözününceye   Sirke turnusol kâğıdını kırmızı çevirir.   3
             bekletilerek soğutulur.  kadar cam çubuk ile
                                  karıştırılarak ısıtılır.
                                                             Ekşimiş sütte laktik, elmada malik asit   2
             I. Oluşan şeker kristalleri   IV. Çözelti 10 °C’ye kadar   bulunur.
             süzgeç kâğıdı ile süzülür ve   soğutulur.                          +                5
             kurutulur.                                     H SO (s) + 2H O(s) → 2H O (aq) +SO 2- (aq)
                                                                4
                                                             2
                                                                      2
                                                                                      4

                                                                              3
                                  VII. Oluşan kristaller             9
                                  süzgeç kâğıdı ile süzülür ve   2.  1  p  H
                                  kurutulur. Bu kristaller şeker      İ
                                  kristalleridir ve böylelikle              3      5
                                  karışımdan ilk ayrılan mad-         D      A      E
                                  de şeker olur.               2  T  U  R  N  U  S  O  L  K  Â  Ğ  I  D  I
                                  VI. Kalan çözeltinin suyu           O      İ      Ş
                                  buharlaştırılır.
                                                                      J      T   H  İ  D  R  O  J  E  N
                                                                               7
                                  VIII. Buharlaşmadan sonra           E
                                  kalan katının ise büyük
                                  çoğunluğu tuzdur.                   N
                                                                      G               8
                                                                 4
                                                                   M  A  L  İ  K  A  S  İ  T
                                                          K  I  R  M  I  Z  I         U
                                                        6
                                                                      I               Z
          210
   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216   217