Page 207 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 207
KİMYA 10
Çalışma No.: 49 Çalışma No.: 52
1. Heterojen karışımlarda, İşlem Derişim Artar Seyrelir
• Dağılan ve dağıtıcı faz bulunur. 1 Şerbetin kaynaması X
• Homojen bir karışma oluşmaz.
2 Marmelat kullanarak meyve suyu yapma X
• Asılı kalan parçacıklar bulunabilir.
3 Portakal suyundan marmelat yapma X
2.
Karışımlar Kolloidal 4 Az şekerli çaya şeker ilave edip çayı karıştırma X
Duman X 5 Hacimce %60’lık kolonya çözeltisinden %80’lik kolonya X
elde etme
Şekerli su 6 Güneşte domates suyundan salça yapma X
Kumlu su 7 Koyulaşan mercimek çorbasına su ekleme X
Deniz köpüğü X 8 Kütlece %40’lık tuzlu su çözeltisinden %20’lik çözelti X
elde etme
Zeytinyağı-su
Kan X
Çalışma No.: 53
Kükürt-demir tozu
Tuzlu su 1. Dağıtıcı ve dağılan fazların sıvı hâlde olduğu heterojen karışım-
lara emülsiyon adı verilir.
Süt X
2. Dağılan taneciklerin boyutunun insan gözünün görebileceğin-
3. Dağılan maddenin dağıtıcı madde içerisinde asılı kalmasıyla den daha küçük olduğu emülsiyonlar tek fazlı görünür. Ancak
oluşan heterojen karışımlara kolloidal karışımlar denir. Kol- mikroskop altında incelendiklerinde birden çok fazdan oluş-
loitlerde, dağılan madde çıplak gözle görülmez ancak mikros- tukları ve heterojen oldukları anlaşılır. Süt ve benzeri kolloidal
kopla görülebilir. Kolloitlerde ışın demeti geçerken ışınların emülsiyonlar tek fazlı görünür.
saçılmasından dolayı parçacıklar net olarak görülebilir. 3. Emülsiyonlar çalkalanıp bekletildiklerinde yoğunluk farkıyla
iki farklı faza ayrıldığından kararlı değildir. Mayonez örneğin-
deki gibi karışıma emülgatör adı verilen maddeler eklenerek
emülsiyonlar kararlı hâle getirilebilir.
Çalışma No.: 50
1. Dağıtıcı bir faz içerisinde askıda kalmış dağılan faz var ise bu
tür heterojen karışımlara kolloit denir.
Çalışma No.: 54
2. Çözeltiler homojen karışım iken, kolloit heterojen karışımdır.
Çözeltiler ışığı saçmazken kolloitler ışığı saçar. 1. Belli bir miktar çözücüde, çözünmüş madde miktarının ölçüsü-
ne derişim denir. Belli miktarda çözücüde çözünen maddenin
miktarı az ise düşük derişimli (seyreltik) çözelti, çözünen
maddenin miktarı fazla ise yüksek derişimli (derişik) çözelti
Çalışma No.: 51
elde edilir.
1. Yönerge 2. Örneğin baklava şurubu derişimi yüksek olan bir şekerli su
1. Pelin, Elif için hazırladığı meyve suyuna biraz daha konsantre çözeltisi iken az şekerli çay derişimi düşük bir şekerli su
çözeltidir.
meyve suyu ilave edebilir böylece kendi meyve suyundan daha
derişik bir meyve suyu elde etmiş olur. Ceren’in meyve suyuna
ise biraz daha su ilave ederek meyve suyunu seyreltebilir.
Çalışma No.: 55
2. Meyve sularının seyreltikten derişiğe sıralaması şu şekildedir:
Ceren< Pelin< Elif 1. 100 gram çözeltide çözünen maddenin gram cinsinden mikta-
rına kütlece yüzde derişim denir.
2. Yönerge
2. 100 gramda 9,50 g şeker 100 g 19 g şeker
1. Deniz tuz oranı en fazla olan yani en derişik olan 1 numaralı de- 580 gramda x x 17,10 g şeker
nizdir. Çünkü Ekvator’a yakın olduğu için burada buharlaşma
fazla olacağından su oranı azalacaktır. x = 55,10 g şeker x = 90 g günlük şeker ihtiyacı
Deniz tuz oranı en seyreltik olan ise kutup bölgesine en yakın 90 gramda 55,10 g şeker
olan 4 numaralı deniz olmalıdır. Burada su oranı hem buhar- 100 gramda x
laşmanın az olmasından hem de buzulların erimesinden dolayı x = %61,22
fazladır.
205