Page 207 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 207

KİMYA 10



             Çalışma No.: 49                               Çalışma No.: 52
            1.  Heterojen karışımlarda,                                  İşlem          Derişim Artar   Seyrelir
                • Dağılan ve dağıtıcı faz bulunur.          1  Şerbetin kaynaması          X
                • Homojen bir karışma oluşmaz.
                                                            2  Marmelat kullanarak meyve suyu yapma  X
                • Asılı kalan parçacıklar bulunabilir.
                                                            3  Portakal suyundan marmelat yapma  X
            2.
                       Karışımlar          Kolloidal        4  Az şekerli çaya şeker ilave edip çayı karıştırma  X
                        Duman                X              5  Hacimce %60’lık kolonya çözeltisinden %80’lik kolonya   X
                                                              elde etme
                       Şekerli su                           6  Güneşte domates suyundan salça yapma  X
                       Kumlu su                             7  Koyulaşan mercimek çorbasına su ekleme  X
                      Deniz köpüğü           X              8  Kütlece %40’lık tuzlu su çözeltisinden %20’lik çözelti   X
                                                              elde etme
                      Zeytinyağı-su
                         Kan                 X
                                                           Çalışma No.: 53
                    Kükürt-demir tozu
                        Tuzlu su                           1.  Dağıtıcı ve dağılan fazların sıvı hâlde olduğu heterojen karışım-
                                                              lara emülsiyon adı verilir.
                         Süt                 X
                                                           2.  Dağılan taneciklerin boyutunun insan gözünün görebileceğin-
            3.  Dağılan maddenin dağıtıcı madde içerisinde asılı kalmasıyla   den daha küçük olduğu emülsiyonlar tek fazlı görünür. Ancak
               oluşan heterojen karışımlara kolloidal karışımlar denir. Kol-  mikroskop altında incelendiklerinde birden çok fazdan oluş-
               loitlerde, dağılan madde çıplak gözle görülmez ancak mikros-  tukları ve heterojen oldukları anlaşılır. Süt ve benzeri kolloidal
               kopla görülebilir. Kolloitlerde ışın demeti geçerken ışınların   emülsiyonlar tek fazlı görünür.
               saçılmasından dolayı parçacıklar net olarak görülebilir.   3.  Emülsiyonlar çalkalanıp bekletildiklerinde yoğunluk farkıyla
                                                              iki farklı faza ayrıldığından kararlı değildir. Mayonez örneğin-
                                                              deki gibi karışıma emülgatör adı verilen maddeler eklenerek
                                                              emülsiyonlar kararlı hâle getirilebilir.
             Çalışma No.: 50
            1.  Dağıtıcı bir faz içerisinde askıda kalmış dağılan faz var ise bu
               tür heterojen karışımlara kolloit denir.
                                                           Çalışma No.: 54
            2.  Çözeltiler homojen karışım iken, kolloit heterojen karışımdır.
               Çözeltiler ışığı saçmazken kolloitler ışığı saçar.  1.  Belli bir miktar çözücüde, çözünmüş madde miktarının ölçüsü-
                                                              ne derişim denir. Belli miktarda çözücüde çözünen maddenin
                                                              miktarı az ise düşük derişimli (seyreltik) çözelti, çözünen
                                                              maddenin miktarı fazla ise yüksek derişimli (derişik) çözelti
             Çalışma No.: 51
                                                              elde edilir.
            1. Yönerge                                    2.  Örneğin baklava şurubu derişimi yüksek olan bir şekerli su
            1.  Pelin, Elif için hazırladığı meyve suyuna biraz daha konsantre   çözeltisi iken az şekerli çay derişimi düşük bir şekerli su
                                                              çözeltidir.
               meyve suyu ilave edebilir böylece kendi meyve suyundan daha
               derişik bir meyve suyu elde etmiş olur. Ceren’in meyve suyuna
               ise biraz daha su ilave ederek meyve suyunu seyreltebilir.
                                                           Çalışma No.: 55
            2. Meyve sularının seyreltikten derişiğe sıralaması şu şekildedir:
               Ceren< Pelin< Elif                         1.  100 gram çözeltide çözünen maddenin gram cinsinden mikta-
                                                              rına kütlece yüzde derişim denir.
            2. Yönerge
                                                          2.  100 gramda     9,50 g şeker   100 g          19 g şeker
            1. Deniz tuz oranı en fazla olan yani en derişik olan 1 numaralı de-  580 gramda         x         x             17,10 g şeker
               nizdir.  Çünkü  Ekvator’a  yakın  olduğu  için  burada  buharlaşma
               fazla olacağından su oranı azalacaktır.        x = 55,10 g şeker                       x = 90 g günlük şeker ihtiyacı
               Deniz tuz oranı en seyreltik olan ise kutup bölgesine en yakın   90 gramda      55,10 g şeker
               olan  4  numaralı  deniz  olmalıdır.  Burada  su  oranı  hem  buhar-  100 gramda            x
               laşmanın az olmasından hem de buzulların erimesinden dolayı   x = %61,22
               fazladır.













                                                                                                   205
   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212