Page 7 - Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi 11 | 4.Ünite
P. 7

Türklerde Ekonomi


            B) TÜRK İSLAM DEVLETLERİNDE EKONOMİ



                  HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

               1. Ekonominin insanlar üzerindeki etkisi hakkında neler söylenebilir?
               2. Ülke ekonomisinin güçlü ve canlı olmasını sağlayan en önemli faktörler nelerdir?



            4.2. İlk Türk İslam Devletlerinde Ekonomik Yapı


                     Türkistan şehirlerine ait pamuklu, yünlü ve ipekli mamüllerle Fergana şehrinin
               maden  sanayisi  ve  silahları  pek  meşhurdu.  Bu  ürünler  Bağdat’a  kadar  sevk  olu-
               yordu. Semerkant’ın gümüş işleri ve kumaşları, Buhara’nın dokumaları ve seccadeleri,
               Taşkent’in eyer takımları ve Horasan’ın satenleri İslam dünyasında pek makbul idi. İslam
               dünyası, kâğıt üretimini ve çini sanatını Türkistan’dan öğrenmişti.
                    Fergana’da altın, gümüş ve kıymetli taşlar üretiliyor, neft ile maden kömürü de çıka-
               rılıp yakılıyordu. Farsça “pambah” denilen pamuk kelimesinin Türkçeden geldiğini tah-
               min etmek zor olmasa gerek.
                                                 Osman Turan, Selçuklular Tarihi ve Türk İslam Medeniyeti, s. 343 (Düzenlenmiştir.)


                 Yukarıdaki metinden de anlaşılacağı gibi Türk İslam devletleri tarımdan madenciliğe çok
            çeşitli ekonomik faliyetlerde bulunmuştur. Bu ekonomik faaliyetler, İslamiyet öncesi Türklerde
            olduğu gibi halkın refah düzeyinin yükseltilmesi amacıyla düzenlenmiştir. Bu anlayış Türk İslam
            tarihi hakkında bize en önemli bilgileri sunan Kutadgu Bilig’de; “Halkın zenginliği, bey’in zengin-
            liği demektir.” şeklinde ifade edilmiştir.
                 Türk İslam devletleri, sosyoekonomik açıdan gelişmiş bölgelerde kuruldukları için bu bölge-
            lerde zengin bir ekonomik yapıya sahip oldular. Güçlü orduları sayesinde düzenli ve istikrarlı bir
            ortam oluşturan Türk İslam devletleri, ticaretin de düzenli işlemesini sağladılar.
                 Türk  İslam  devletlerinde  ekonomik  faali-
            yetler  tarım-hayvancılık,  imalât  (zanaatsal
            üretim) (Görsel 4.9) ve ticaret olmak üzere üçe
            ayrılır, devlet gelirlerinin önemli bir kısmını ta-
            rımdan elde edilen vergi gelirleri oluştururdu.
            Kâşgarlı  Mahmud  Dîvânu  Lugâti’t-Türk  adlı
            eserinde, Türk İslam devletlerindeki halkın bü-
            yük çoğunluğunun yerleşik hayata geçtiğini ve
            tarıgçılık (çiftçilik) yaptığını belirtmiştir.
                 Karahanlılar Dönemi’nde yapılan tarım fa-
            aliyetlerine bakıldığı zaman, Türklerin gelişmiş
            bir tarım kültürüne sahip oldukları görülür. En
            çok  yetiştirilen  tarım  ürünleri;  buğday,  arpa,
            darı,  çavdar,  susam,  pirinç,  çörekotu,  sebze   Görsel 4.9:  Döneme ait imâlatı yapılan cam eserler
            (soğan, kabak, şalgam) ve meyvelerdir. Gazneliler de tarımda sulama kanalları açarak üretimi
            artırmaya çalışmışlardır.
                 Büyük Selçuklular da tarıma önem vermiş, yaptırdıkları sulama kanalları ile pamuk üre-
            timini çok geliştirmişlerdir. Türkiye Selçukluları’nda ise durum biraz daha farklıdır. Çünkü bu
            ülkedeki tarım faaliyetleri, şehir hayatının kenar bölgelerinde meyvecilik ve bağcılık olarak ya-
            pılmıştır.
                 Anadolu’dan  değişik  zamanlarda  geçen  seyyahlar,  Türkiye  Selçukluları’ndan  bahsederken
            bahçelerden, sulama sistemlerinden ve değişik bölgelerde yetiştirilen karpuz, kayısı, badem, erik,
            armut, limon ve portakal gibi meyvelerden söz etmişlerdir.





                                                          135
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12