Page 109 - Biyoloji Farklılaştırılmış Öğretim Etkinlikleri
P. 109
Biyoloji
10. SINIF - FARKLILAŞTIRILMIŞ ÖĞRETIM ETKINLIKLERI
Öğretmen öğrencilere etil alkol fermantasyonu ile ilgili bir video izleterek
derse başlar.
Örnek link: http://meb.ai/UVwRTcP
Öğretmen tarafından tahtaya büyük harflerle “ETİL ALKOL FERMANTAS-
YONU” ve bu yazının etrafına “Ne gerekir?”, “Ne açığa çıkar?”, “Nerede ger-
çekleşir?”, “pH’ını nasıl etkiler?”, “Canlılar için önemi nedir?”, “Son ürünlerin
özellikleri nelerdir?” soruları yazılır. Öğrencilere ders sonunda bu soruları öğ-
rendikleri bilgilerle yanıtlayacakları paylaşılır (SF1).
Öğretmen bu soruları cevaplamak için araştırma yapmaları, araştırmalarda
da belirli sorulara yanıt aramaları gerektiğini paylaşarak aşağıda yer alan
araştırma soruları öğrencilerle paylaşılır;
• Etil alkol fermantasyonunda hangi maddeler gereklidir?
• Etil alkol fermantasyonunda hangi ürünler açığa çıkar?
• Etil alkol fermantasyonu hücrenin hangi kısmında gerçekleşir?
• Etil alkol fermantasyonu hücre pH’ını nasıl etkiler?
• Etil alkol fermantasyonunun canlılar için önemi nedir?
• Etil alkol fermantasyonunda oluşan son ürünlerin özellikleri nelerdir?
Öğrencilerden bu sorulara yanıt aramak için her bir soruya eşit öğrenci ge-
lecek şekilde gruplama yapılır (SF2). Ardından her bir grubun çalışacağı bir
Uygulama Aşamaları alan oluşturulur (FÖOD1). Gruplardan belirlemiş oldukları konularda araş-
tırma yapmaları ve araştırma sonuçlarından bilgi kartları oluşturmaları iste-
nir (ÜF1).
Grupların araştırmalarını tamamlamalarının ardından gruplara 6 dakika
süre verilir. Bu süre içerisinde tartışmaları tamamlamaları istenir. Verilen süre
dolduğunda tartışma bitirilir. Her grup tartışmalarının sonucunda ulaştıkları
ana fikir ve çözümleri özetler. Özet bir grup sözcüsü tarafından yapılır. Öğ-
retmen ihtiyaç varsa düzeltme ve genişletme yaparak tahtaya ders başında
yazılan sorular cevaplanır (SF3).
Grup çalışmalarının ardından öğrencilerle etil alkol fermantasyonunun nasıl
gerçekleştiğini inceleyecekleri söylenerek öğrencilerle bir hamur mayalama
deneyi yapılacağı bilgisi paylaşılır. Bunun için öncelikle öğrencilerin tümünün
katılabileceği bir deney alanı oluşturulur (FÖOD2). Ardından deney malze-
meleri olan ağzı kapalı kabı, tahta kaşığı/karıştırıcıyı, sarmak için bir bezi de-
ney ortamına getirilir (İF1). Öğrencilerle birlikte deney aşağıdaki aşamaları
takip edilerek gerçekleştirilir;
• Mayalama süreci için getirilen malzemeleri (un, instant maya, şeker ve ılık su)
kabın içine koyarak malzemelerin karıştırılması ve kabın kapağının kapa-
tılması
• Ağzı kapalı olan karışım kabının bezle sarılarak 10 dakika bekletilmesi
• Bekleme süresi sona erdiğinde ağzı kapalı kabın kapağı açılarak öğren-
cilere hamurun görünüşü ve ortaya çıkan koku ile ilgili yönlendirici sorular
sorulması (SF4).
109