Page 109 - Biyoloji Farklılaştırılmış Öğretim Etkinlikleri
P. 109

Biyoloji

                                        10. SINIF - FARKLILAŞTIRILMIŞ ÖĞRETIM ETKINLIKLERI



                                     Öğretmen  öğrencilere  etil  alkol  fermantasyonu  ile  ilgili  bir  video  izleterek
                                     derse başlar.
                                     Örnek link: http://meb.ai/UVwRTcP
                                     Öğretmen tarafından tahtaya büyük harflerle “ETİL ALKOL FERMANTAS-
                                     YONU” ve bu yazının etrafına “Ne gerekir?”, “Ne açığa çıkar?”, “Nerede ger-
                                     çekleşir?”, “pH’ını nasıl etkiler?”, “Canlılar için önemi nedir?”, “Son ürünlerin
                                     özellikleri nelerdir?” soruları yazılır. Öğrencilere ders sonunda bu soruları öğ-
                                     rendikleri bilgilerle yanıtlayacakları paylaşılır (SF1).
                                     Öğretmen bu soruları cevaplamak için araştırma yapmaları, araştırmalarda
                                     da belirli sorulara yanıt aramaları gerektiğini paylaşarak aşağıda yer alan
                                     araştırma soruları öğrencilerle paylaşılır;

                                        • Etil alkol fermantasyonunda hangi maddeler gereklidir?
                                        • Etil alkol fermantasyonunda hangi ürünler açığa çıkar?
                                        • Etil alkol fermantasyonu hücrenin hangi kısmında gerçekleşir?

                                        • Etil alkol fermantasyonu hücre pH’ını nasıl etkiler?
                                        • Etil alkol fermantasyonunun canlılar için önemi nedir?
                                        • Etil alkol fermantasyonunda oluşan son ürünlerin özellikleri nelerdir?

                                     Öğrencilerden bu sorulara yanıt aramak için her bir soruya eşit öğrenci ge-
                                     lecek şekilde gruplama yapılır (SF2). Ardından her bir grubun çalışacağı bir

         Uygulama Aşamaları          alan oluşturulur (FÖOD1). Gruplardan belirlemiş oldukları konularda araş-
                                     tırma yapmaları ve araştırma sonuçlarından bilgi kartları oluşturmaları iste-
                                     nir (ÜF1).

                                     Grupların  araştırmalarını  tamamlamalarının  ardından  gruplara  6  dakika
                                     süre verilir. Bu süre içerisinde tartışmaları tamamlamaları istenir. Verilen süre
                                     dolduğunda tartışma bitirilir. Her grup tartışmalarının sonucunda ulaştıkları
                                     ana fikir ve çözümleri özetler. Özet bir grup sözcüsü tarafından yapılır. Öğ-
                                     retmen ihtiyaç varsa düzeltme ve genişletme yaparak tahtaya ders başında
                                     yazılan sorular cevaplanır (SF3).
                                     Grup çalışmalarının ardından öğrencilerle etil alkol fermantasyonunun nasıl
                                     gerçekleştiğini inceleyecekleri söylenerek öğrencilerle bir hamur mayalama
                                     deneyi yapılacağı bilgisi paylaşılır. Bunun için öncelikle öğrencilerin tümünün
                                     katılabileceği bir deney alanı oluşturulur (FÖOD2). Ardından deney malze-
                                     meleri olan ağzı kapalı kabı, tahta kaşığı/karıştırıcıyı, sarmak için bir bezi de-
                                     ney ortamına getirilir (İF1). Öğrencilerle birlikte deney aşağıdaki aşamaları
                                     takip edilerek gerçekleştirilir;
                                        • Mayalama süreci için getirilen malzemeleri (un, instant maya, şeker ve ılık su)
                                       kabın içine koyarak malzemelerin karıştırılması ve kabın kapağının kapa-
                                       tılması

                                        • Ağzı kapalı olan karışım kabının bezle sarılarak 10 dakika bekletilmesi
                                        • Bekleme süresi sona erdiğinde ağzı kapalı kabın kapağı açılarak öğren-
                                       cilere hamurun görünüşü ve ortaya çıkan koku ile ilgili yönlendirici sorular
                                       sorulması  (SF4).



                                                                                                         109
   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114