Page 136 - Fen Bilimleri Laboratuvarı Öğretmen El Kitabı
P. 136

Kültür hazırlanırken ekimi yapılacak örneğin adı, besi yeri adı, dilüsyon miktarı, inkübasyon sıcaklığı ve tarihi mutla-
            ka not alınmalıdır. Ayrıca ekim sırasında kesinlikle bunsen beki veya ispirto ocağı kullanılmalıdır.
            Mikroorganizmalar, sıvı besi yeri kültüründe hızla çoğalır ve sıvı besi yerinde bulanıklık oluşturur. Bulanıklık ho-
            mojen olabileceği gibi çökelti şeklinde de olabilir. Mikroorganizmalar, katı besi yeri kültüründe koloni oluşturacak
            şekilde çoğalır.
            Saf kültür, karışık kültürlerden mikroorganizmaların ayıklanmasıyla oluşan kültürdür. Özellikle tıbbi mikrobiyoloji
            laboratuvarlarında hastadan alınan örneklerin ayrılarak incelenmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca saf kültür araştır-
            ma laboratuvarlarında da sıklıkla kulanılmaktadır.  Görsel 3.185’te saf kültür elde etmek için besi yerinin bölünerek
            ekim yapılması gösterilmektedir.






















                                       Görsel 3.185: Besi yeri bölünerek saf kültür elde etme

            Karışık kültürler, besi yerinde farklı kolonilerin oluşmasıyla meydana gelir. Bakteri, basil, küf gibi mikroorganizmalar
            çoğalır (Görsel 3.186).




























                                     Görsel 3.186: Farklı kolonilerden oluşmuş karışık bir kültür

            Hazırlanan kültürlerin saklanması sonraki çalışmalarda kolaylık sağlar. Bu nedenle kültürler; soğukta, liyofilize edi-
            lerek, sıvı parafin kaplanarak veya pasaj yapılarak (yeni bir besi yerine ekim yapılarak) saklanmalıdır.






                                                                                                    135
   131   132   133   134   135   136   137   138   139   140   141