Page 62 - Konu Özetleri AYT Biyoloji
P. 62

BIYOLOJI



    KONU                 SİNDİRİM ÇEŞİTLERİ, SİNDİRİM SİSTEMİNİN GENEL YAPISI,
    ÖZETİ                               AĞIZ, YUTAK, YEMEK BORUSU
                    AYT      AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT             AYT

                                              SİNDİRİM ÇEŞİTLERİ
        Sindirimin Amacı ve Çeşitleri

        İnsanlar; büyüme, gelişme, üreme gibi yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek ve hücrelerin enerji ihtiyacını karşılayabilmek
        için besinlere ihtiyaç duyar. Bu besinler, bütün veya parçalar hâlinde ağız yoluyla alınır ve hücrelerin gereksinim duyduğu
        ancak sentezleyemediği temel (esansiyel) besin maddelerini de kapsar. Vücuda alınan besinler sindirim sistemi ve yar-
        dımcı organları sayesinde işlenerek hücrelerin kullanabileceği forma dönüştürür. Sindirim, alınan besinin hücre zarından
        geçebilecek kadar küçük moleküllere parçalanmasıdır. İki şekilde gerçekleşir.
          •  Mekanik sindirim, besinlerin fiziksel olarak küçük parçalara ayrılması olayına denir. Mekanik sindirimin amacı, besin-
            lerin yüzey alanını genişleterek enzim etkinliğini artırıp kimyasal sindirimi hızlandırmaktır. Bu nedenle besinler hücre
            zarından geçebilecek kadar küçük değildir.
            ¡ Mekanik sindirimde enzim kullanılmaz.
            ¡  Safra tuzlarının yağları küçük yağ damlalarına dönüştürmesi ve besinlerin ağızda diş ve kaslarla yapılan çiğneme
              işleviyle küçülmesi  mekanik sindirimdir.
          •  Kimyasal sindirim, büyük moleküllü besinlerin su ve sindirim enzimleri ile yapı taşlarına kadar parçalanmasıdır.
            ¡  Polisakkarit ve disakkaritlerin monosakkaritlere, proteinlerin amino asitlere, nötral yağların yağ asitleri ve gliserole
              parçalanması kimyasal sindirimdir.
            ¡  Safra tuzlarıyla küçük yağ damlalarına dönüşen yağ moleküllerinin lipaz enzimiyle yağ asitleri ve gliserole
              parçalanması da kimyasal sindirimdir.

                                 Safra tuzları                       Lipaz enzimi
                              (Mekanik sindirim)                   (Kimyasal sindirim)

           Büyük yağ damlası                  Küçük yağ damlacıkları                Yağ asitleri ve gliserol

                                                 Yağların sindirimi
        Kimyasal sindirim gerçekleştiği yere göre hücre içi ve hücre dışı sindirim olmak üzere ikiye ayrılır.
        İnsanlarda sindirim, sindirim kanalında (hücre dışında) gerçekleşir. Tükürük bezleri, mide, pankreas ve ince bağırsak tara-
        fından sindirim kanalına gönderilen enzimler büyük molekülleri hücre dışı sindirimle yapı taşlarına kadar parçalar. Hücre içi
        sindirimde ise endositozla hücreye alınan büyük moleküller lizozom organeli sayesinde yapı taşlarına parçalanır. İnsanda
        akyuvar hücrelerinin mikroorganizmaları savunma amaçlı yok etmesi ve karaciğerdeki Kupffer hücrelerinin yaşlanmış
        alyuvarları parçalaması hücre içi sindirimle gerçekleşir.
        Besinler sindirildikten sonra emilim olayı gerçekleşir. Karbohidrat, yağ, protein ve nükleik asitler kimyasal sindirimle bu
        yapıları oluşturan moleküllere ayrıldıktan sonra hücre zarından geçebilir. Su, monomerler, iyonlar ve vitaminler ise sin-
        dirime uğramaz, doğrudan hücre zarından geçebilir. Pasif ve aktif taşıma ile hücreye alınan moleküller hücrenin ihtiyaç
        duyduğu yeni moleküllerin sentezlenmesi, hücrede enerji üretilmesi gibi olaylarda kullanılır. Besinlerin işlenmesinde son
        aşama ise sindirim sisteminde sindirilmeyen besinlerin vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Böylelikle sindirim sisteminde besinler
        dört aşamada işlenmiş olur.
            ¡  besinlerin alınması (yeme), sindirim, emilim, atıkların uzaklaştırılması












                                        Sindirim sisteminde besinlerin işlenmesi


  62      MEBİ KONU ÖZETLERİ                                                               BİYOLOJİ - AYT
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67