Page 66 - Konu Özetleri AYT Biyoloji
P. 66
SİNDİRİM ÇEŞİTLERİ, SİNDİRİM SİSTEMİNİN GENEL YAPISI, AĞIZ, YUTAK, YEMEK BORUSU
YEMEK BORUSU (ÖZOFAGUS)
Yutak ile mide arasında yer alan yemek borusunun temel görevi lokmanın mideye iletilmesini sağlamaktır.
Yemek
borusu Kasılma
Kasılma
Besin Gevşeme
Gevşemiş
sfinkter
Mide
Mide
Yemek borusunda peristaltik hareket
• Yutak ve yemek borusunda kimyasal ve mekanik sindirim olmaz.
• Yemek borusunda sindirim kanalının diğer kısımlarında olduğu gibi içten dışa doğru
¡ epitel doku, kas doku ve bağ doku bulunur.
• Yemek borusunun iç yüzeyi mukoza denilen çok katlı yassı epitel doku ile kaplıdır.
• Yemek borusu boyunca yerleşmiş salgı bezlerinin ürettiği mukus, hem mukoza tabakasını korur hem de yemek boru-
sunun iç yüzeyini kayganlaştırarak besinlerin kolay ilerlemesini sağlar.
• Yemek borusunun yutağa bakan üst kısmını oluşturan kas tabakası çizgili kastan oluşur.
• Yemek borusunun diğer kısımları dairesel ve uzunlamasına olarak yerleşmiş düz kaslardan oluşur.
• Yutma olayı istemli başlar istemsiz devam eder. Çizgili kaslar besinin yutulmasında etkilidir. Halkasal ve uzunlamasına
yerleşmiş düz kasların ritmik kasılıp gevşeme hareketleriyle oluşan peristaltik hareketler besinin mideye iletilmesini
sağlar. Besinin hareketinde yer çekiminin etkisi de büyüktür.
• Yemek borusunun alt ucundaki kasılı ve kapalı konumdaki sfinkterin gevşemesi ile besin mideye girer. Kusma olayı
ise ters peristaltik harekettir.
66 MEBİ KONU ÖZETLERİ BİYOLOJİ - AYT