Page 73 - Konu Özetleri AYT Biyoloji
P. 73

BESİNLERİN SİNDİRİMİ, EMİLİMİ, SİNDİRİM SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARI VE SAĞLIKLI YAPISININ KORUNMASI


        Proteinlerin Kimyasal Sindirimi
          •  Proteinlerin sindirimi midede başlar, ince bağırsakta tamamlanır.
          •  Besinlerin uyarıcı etkisi ile (görme, koklama ve düşünce) vagus siniri, mide bezlerinden gastrin hormonunun salgılan-
            masına yol açar. Kan dolaşımına katılan gastrin hormonu mide hücrelerini mide öz suyu salgılaması için uyarır. Öz
            su içinde bulunan HCI, mide bezlerinde üretilen ve inaktif bir enzim olan pepsinojeni aktif bir proteinaz olan pepsin
            enzimine dönüştürür. Pepsin, peptit bağlarına etki ederek proteinleri polipeptitlere (pepton) ayrıştırır.

                                     Pepsinojen + HCl                Pepsin
                                      (pasif enzim)                (aktif enzim)
                                                       Pepsin
                                       Protein + Su                Polipeptitler



          •  Midede polipeptitlere ayrışan proteinlerin sindirimi onikiparmak bağırsağında devam eder.
          •  İnce bağırsak bezlerinden salgılanan enteropeptidaz (enterokinaz), inaktif durumda olan tripsinojeni aktifleştirir. Ak-
            tifleşen tripsin ise pankreas tarafından salgılanan ve inaktif durumda olan protein enzimlerini aktifleştirir. Aktifleşen
            tripsin ve kimotripsin, büyük polipeptitleri daha küçük polipeptitlere parçalar.
          •  Karboksipeptidazlar ve bağırsak epitelinden salgılanan aminopeptidazlar ise küçük polipeptitleri dipeptit ve amino
            asitlere dönüştürür.


                                                    Tripsin
                               Polipeptitler + Su                 Küçük polipeptitler
                                                   Kimotripsin


                                                Karboksipeptidazlar
                            Küçük polipeptitler + Su              Dipeptitler + Amino asitler
                                                 Aminopeptidazlar




          •  Bağırsak epitelinden salgılanan dipeptidazlar ise dipeptitleri amino asitlere dönüştürür. Böylece protein sindirimi ince
            bağırsakta tamamlanmış olur.


                                                    Dipeptidazlar
                                    Dipeptitler + Su                Amino asitler



        Yağların Kimyasal Sindirimi
          •  Yağların sindirimi onikiparmak bağırsağında başlar.
          •  Safra kesesinin kasılması ile burada depolanan safra, onikiparmak bağırsağına boşaltılır.
          •  Safra, büyük yağ damlacıklarını fiziksel olarak daha küçük parçalara ayırarak çözünmüş çözelti durumuna getirir.
            Buna emülsiyon denir.
          •  Safra aynı zamanda pankreas öz suyu ile gelen lipaz enziminin etkisini artırır. Lipaz enzimi, emülsiyon hâlindeki yağ-
            lara etki ederek onları yağ asitine ve gliserole dönüştürür.


                                Yağ + Safra              Emülsiyon (Küçük yağ damlacıkları)

                                                 Lipaz
                              Emülsiyon + 3 Su            3 Yağ asiti + Gliserol



        BİYOLOJİ - AYT                                                             MEBİ KONU ÖZETLERİ       73
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78