Page 72 - Konu Özetleri AYT Biyoloji
P. 72

BIYOLOJI



    KONU                     BESİNLERİN SİNDİRİMİ, EMİLİMİ, SİNDİRİM SİSTEMİ
    ÖZETİ                 RAHATSIZLIKLARI VE SAĞLIKLI YAPISININ KORUNMASI
                    AYT      AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT             AYT

                                             BESİNLERİN SİNDİRİMİ
        Karbohidratların Kimyasal Sindirimi
          •  Karbohidratlar, hücrelerin öncelikli enerji kaynağıdır.

          •  Vücuda alınan karbohidratlar ancak yapı birimleri olan basit şekerlere dönüştürüldüğünde hücre zarından geçebilir.
          •  Karbohidratların sindirimi ağızda başlar, ince bağırsakta tamamlanır.
          •  Karbohidratlara etki eden amilaz, maltaz, laktaz, sükraz, dekstrinaz olarak adlandırılan enzim grubuna karbonhidraz
            denir.
        Ağız: Tükürük içindeki amilaz (pityalin) enzimi ile nişasta ve glikojen, maltoz ve küçük polisakkaritlere (dekstrin) parçalanır.

                                                Amilaz (pityalin)
                                   Nişasta + Su                 Dekstrin + Maltoz


                                                 Amilaz (pityalin)
                                   Glikojen + Su                 Dekstrin + Maltoz

        Mide öz suyu asitli olduğundan amilaz enzimi midede etkin değildir. Aynı zamanda mide öz suyunda karbohidrat sindirimi
        ile ilgili enzim de bulunmaz. Karbohidratlar için mide, bir geçiş yeridir. Karbohidratların sindirimi onikiparmak bağırsağında
        devam eder.
        İnce bağırsak: Besin ince bağırsağa geldiğinde tükürük içindeki amilazdan daha etkili olan pankreas öz suyundaki amilaz,
        ağızda sindirilemeyen nişasta ve glikojene etki ederek dekstrine ve maltoza dönüştürür.

                                                    Amilaz
                                   Nişasta + Su                 Dekstrin + Maltoz


                                                    Amilaz
                                   Glikojen + Su                 Dekstrin + Maltoz

        Daha sonra ince bağırsak bezlerinden salgılanan maltaz, sükraz, laktaz ve dekstrinaz enzimleri ile basit şekerler oluşturu-
        lur. Böylece karbohidrat sindirimi ince bağırsakta tamamlanır.

                                                    Maltaz
                                    Maltoz + Su                  Glikoz + Glikoz


                                                    Sükraz
                                    Sükroz + Su                  Glikoz + Fruktoz


                                                    Laktaz
                                    Laktoz + Su                  Glikoz + Galaktoz

                                                   Dekstrinaz
                                Dekstrin + (n-1) Su                  (Glikoz)
                                                                           n

        Sindirim sonucu oluşan basit şekerler, ince bağırsak hücreleri tarafından emilir. Bağırsak hücrelerinden kapı toplardamarı
        ile karaciğere taşınır.





  72      MEBİ KONU ÖZETLERİ                                                               BİYOLOJİ - AYT
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77