Page 72 - Konu Özetleri AYT Biyoloji
P. 72
BIYOLOJI
KONU BESİNLERİN SİNDİRİMİ, EMİLİMİ, SİNDİRİM SİSTEMİ
ÖZETİ RAHATSIZLIKLARI VE SAĞLIKLI YAPISININ KORUNMASI
AYT AYT AYT AYT AYT AYT AYT AYT AYT AYT AYT AYT
BESİNLERİN SİNDİRİMİ
Karbohidratların Kimyasal Sindirimi
• Karbohidratlar, hücrelerin öncelikli enerji kaynağıdır.
• Vücuda alınan karbohidratlar ancak yapı birimleri olan basit şekerlere dönüştürüldüğünde hücre zarından geçebilir.
• Karbohidratların sindirimi ağızda başlar, ince bağırsakta tamamlanır.
• Karbohidratlara etki eden amilaz, maltaz, laktaz, sükraz, dekstrinaz olarak adlandırılan enzim grubuna karbonhidraz
denir.
Ağız: Tükürük içindeki amilaz (pityalin) enzimi ile nişasta ve glikojen, maltoz ve küçük polisakkaritlere (dekstrin) parçalanır.
Amilaz (pityalin)
Nişasta + Su Dekstrin + Maltoz
Amilaz (pityalin)
Glikojen + Su Dekstrin + Maltoz
Mide öz suyu asitli olduğundan amilaz enzimi midede etkin değildir. Aynı zamanda mide öz suyunda karbohidrat sindirimi
ile ilgili enzim de bulunmaz. Karbohidratlar için mide, bir geçiş yeridir. Karbohidratların sindirimi onikiparmak bağırsağında
devam eder.
İnce bağırsak: Besin ince bağırsağa geldiğinde tükürük içindeki amilazdan daha etkili olan pankreas öz suyundaki amilaz,
ağızda sindirilemeyen nişasta ve glikojene etki ederek dekstrine ve maltoza dönüştürür.
Amilaz
Nişasta + Su Dekstrin + Maltoz
Amilaz
Glikojen + Su Dekstrin + Maltoz
Daha sonra ince bağırsak bezlerinden salgılanan maltaz, sükraz, laktaz ve dekstrinaz enzimleri ile basit şekerler oluşturu-
lur. Böylece karbohidrat sindirimi ince bağırsakta tamamlanır.
Maltaz
Maltoz + Su Glikoz + Glikoz
Sükraz
Sükroz + Su Glikoz + Fruktoz
Laktaz
Laktoz + Su Glikoz + Galaktoz
Dekstrinaz
Dekstrin + (n-1) Su (Glikoz)
n
Sindirim sonucu oluşan basit şekerler, ince bağırsak hücreleri tarafından emilir. Bağırsak hücrelerinden kapı toplardamarı
ile karaciğere taşınır.
72 MEBİ KONU ÖZETLERİ BİYOLOJİ - AYT