Page 26 - Öğretim Programı Okuryazarlığı
P. 26
Öğretim Programı Okuryazarlığı
Yukarıda gösterilen bilişsel öğrenme boyutları ger- gi bilgi türünü edindiklerinin bilinmesi de önem arz
çekleşirken öğrenciler dört farklı bilgi türünü edin- etmektedir. Çünkü gerçekleştirilecek öğrenme-öğ-
mektedir: olgusal, kavramsal, işlemsel ve üst bilişsel retme süreci, öğrenme düzeyi ve bilgi türüne göre
bilgi. Öğrencilerin bilişsel öğrenmenin hangi basama- şekillenmektedir. Bilgi türlerine yönelik açıklamalar
ğında olduğunun bilinmesiyle birlikte, onların han- aşağıda verilmiştir:
Öğrenciler bir disiplin ile ilgili problemleri çözerek elde
OLGUSAL etmiş oldukları temel kısımları bilmelidir. Örneğin teknik,
sözlük, müzikal semboller, önemli doğal kaynaklar,
güvenilir bilgi kaynakları
Birlikte işlevini yerine getirebilen bir yapı içerisindeki
temel kısımlar arasındaki karşılıklı ilişkileri ifade eder.
KAVRAMSAL Örneğin jeolojik dönemler, meslek çeşitleri, pisagor
teorisi, arz ve talep kanunu, meclisin yapısı
BİLGİ
BOYUTU
Beceriler, işlem yolları, teknikler ve metotlarları kullanmak için
araştırma metotları ve kriter kulanmayı bilmeyi ifade eder.
İŞLEVSEL Örneğin sulu boya resim yapmada kullanılan beceriler, tam
sayıları bölme işlemi, görüşme teknikleri, bilimsel metotlar
Hem genel bilgi hem de kendi bilişsel bilgisinin
ÜST farkında olmayı ifade eder. Örneğin; kişinin kendi bilgi
BİLİŞSEL düzeyinin farkında olması, bir ders kitabındaki bir
ünitenin anlamsal yapısını taslak hâline getirme bilgisi
Güncel öğretim programlarından alınan bazı kaza- Programı’ndan alınan bazı kazanımların hangi bilişsel
nımların bilişsel alanın hangi basamağına ve han- alan basamağına ve hangi bilgi boyutuna ait olduğuna
gi bilgi boyutuna ait olduğuna yönelik örnekler ders yönelik örnekler aşağıdaki tabloda sunulmuştur.
özelinde ayrı ayrı sunulmuştur. Biyoloji Dersi Öğretim
Tablo 1: Biyoloji dersi kazanımlarının incelenmesi
DERS KAZANIM BİLGİ BOYUTU BİLİŞSEL SÜREÇ BOYUTU
ÇÖZÜMLEME
KAVRAMSAL BİLGİ 9.1.2.2. kazanımı bilgilerin ilişki-
lendirilmesini gerektirmektedir.
“Lipit, karbonhidrat, protein, vi-
9.1.2.2. Lipit, karbon- tamin, su ve minerallerle sağlıklı Bu ilişkilendirme sırasında elde-
hidrat, protein, vitamin, beslenme ilişkisinin kurulabilme- ki bilgilerin ayrıştırılması, diğer
BİYOLOJİ su ve minerallerin si” geniş yapılar arasında birlikte bilgilerle ilgili/ilgisiz noktalarının
sağlıklı beslenme ile görev yapacak temel ögeler belirlenmesi, bilgiler arasında-
ilişkisini kurar. arasındaki karşılıklı ilişkileri ifade ki etkileşimin saptanması vb.
ettiği için kavramsal bilgi boyu- gerekmektedir. Diğer bir de-
yişle, bilginin analiz edilmesini
tundadır.
içeren bu kazanım, çözümleme
düzeyinde yer almaktadır.
24