Page 324 - Öğretim Programı Okuryazarlığı
P. 324

EK 4: Kimya 10  (10.2.2.1.-Anlama) Ders Planı Örneği          Öğretim Programı Okuryazarlığı


                   Aşağıdaki tanılayıcı dallanmış ağaçta karışım ayırma teknikleri ile ilgili ifadeler verilmiştir. İlk  ifadeden başla-
                   yarak doğru ayırma tekniğinin olduğu yönde ilerleyiniz ve doğru çıkışa ulaşınız.

                                           Araba motorlarında yağ filtresinin kullanılması

                                       Süzme                               Damıtma

                            Kanın yarı geçirgen bir zardan temiz-  Hurdalıklardan demir, nikel gibi me-
                                       lenmesi                          tallerin ayrılması


                              Özütleme         Diyaliz               Eleme         Mıknatıslanma

                         Ham petrolden pet-  Lavanta çiçeğinin zey-  Suda çözünürlük-  Benzin-su karışımı-
                          rol ürünleri eldesi  tinyağında bekletilerek   leri farklı tuzların   nın ayrılması
                                            lavanta yağı eldesi     ayrılması
                         Damıtma   Ayrımsal   Özütleme Damıtma   Ayrımsal kris-  Eleme  Ayırma  Yüzdürme
                                 damıtma                       tallendirme         hunisi

                          1. Çıkış  2. Çıkış  3. Çıkış  4. Çıkış  5. Çıkış  6. Çıkış  7. Çıkış  8. Çıkış
               5-DEĞERLENDİRME  Yönerge 10: Öğretmen aşağıdaki çoktan seçmeli soruları etkileşimli tahtaya yansıtır ve öğrencilerle birlikte





                   bütün seçenekleri tartışarak soruyu çözer.
                   (Sorular OGM materyal soru havuzundan alınmıştır.)

                   Soru 1:
                    Aşağıdaki özelliklerden hangisi karışımları ayırmak için kullanılmaz?
                    A) Tanecik boyutu
                    B) Çözünürlük
                    C) Yoğunluk
                    D) Kimyasal bağ türü

                    E) Uçuculuk
                   Soru 2:
                    Aşağıdakilerden hangisinde özütleme yöntemi kullanılmaz?
                    A) Şeker pancarından şeker eldesi

                    B) Söğüt ağacından salislik asit eldesi
                    C) Zeytinden yağ eldesi
                    D) Deniz suyundan yemek tuzu eldesi
                    E) Bitkilerden parfüm ham maddesinin eldesi




               Öğretim programındaki “Ölçme ve değerlendirme sürecinde azami çeşitlilik ve esneklik anlayışıyla hareket edilmesi şarttır.”
               ilkesinden hareketle bu bölümde farklı soru tipleri kullanılması düşünülmüştür.





                                                                                                        323
                                                                                                         323
                                                                                                         323
   319   320   321   322   323   324   325   326   327   328   329