Page 70 - BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR TARİHİ 12
P. 70

Eski Türklerde Yay Yapımı ve Özellikleri

                      Eski Türklerde okçulukta kullanılan yayların biçimi ve yapısı; kullanış amacına, kullanılan malze-
               meye ve yapan ustaya göre değişmekteydi (Görsel 3.30).














                                                       Görsel 3.30: Türk yayı








               Yayın Bölümleri
                1.  Ağaç: Yay yapmaya en elverişli ağaç, akçaağaç
                  denilen ağacın Gerede yöresinde yetişen türüy-
                  dü. Bu ağacın da gölgeli, sulak ve çayırlık alan-
                  larda yetişenlerinden daha iyi yay yapılmaktay-
                  dı. Akçaağacın gövdesi, toprağa yakın yerinden
                  kesilir,  kesilen  bu  dalların  aşağısından  bir  yay
                  boyu kadar olan bölümü alınıp yukarı kısmı atı-
                  lırdı. Yay için ayrılan parçalar uzunlamasına orta
                  yerinden  iki  parçaya  ayrılır,  ayrılırken  özün  iki
                  tarafta da kalmasına özen gösterilirdi. Bu şekil-
                  de ayrılan iki parçanın her birinden bir yay yapı-
                  lırdı. Yay yapımında kullanılan bir diğer ağaç da            Görsel 3.31: Akçaağaç
                  kızılcık ağacıydı (Görsel 3.31).








                2.  Kemik: Yay yapımında manda boynuzu kulla-
                  nılırdı. En elverişli boynuzu olan mandalar da
                  Aydın  ve  Menemen  bölgesinde  yetişirdi. Yaşı
                  genç, boynuzları uzun ve geniş mandalar seçi-
                  lirdi. Boynuzların siyah renkte olanlarından iki
                  çeşit yay kemiği yapılır ve birine “kapak”, diğeri-
                  ne de “karın” denirdi (Görsel 3.32).
                         Kapak  ve  karın,  temizlendikten  sonra
                  bir  kazan  su  içerisinde  yumuşayıncaya  kadar
                  kaynatılırdı. İstenilen şekle gelen boynuz, ma-
                  rangoz talaşı ve cam parçası alevinde ısıtılarak
                  özel kalıplarda sıkıştırılırdı. Bu kapaklar ve ka-
                  rınlar, kalıplarda soğuyunca birbiriyle denkleş-           Görsel 3.32: Manda boynuzu
                  tirilerek yay yapılıncaya kadar saklanırdı.







      68  TÜRK TARİHİNDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75