Page 71 - BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR TARİHİ 12
P. 71

Eski Türklerde Yay Yapımı ve Özellikleri  3.  Sinir: Yay yapımında öküzlerin ve ineklerin ayak bileğinden diz kapağına kadar olan bacak kemiğinin
               bitişiğindeki kaslar ve sinirler kullanılırdı. İnek ve öküzden alınan bacak kasları ve sinirleri, bir süre ku-
    Eski Türklerde okçulukta kullanılan yayların biçimi ve yapısı; kullanış amacına, kullanılan malze-  rutulurdu. Kurutulmuş kas; yayın bir ucundan diğer ucuna kadar uzatılır, uçlardaki fazla kalan kısımlar
 meye ve yapan ustaya göre değişmekteydi (Görsel 3.30).  kesilirdi. Yaydan artıp kesilen bu bölümlere “paça” denirdi. Kesilen uçlar, tutkal yapımında kullanılırdı.

               Kurutulmuş kaslar, mermer taş üzerinde şimşir tokmak ile yumuşayıp tel tel oluncaya kadar dövülür
               ve yay yapımında kullanılmaya hazır hâle getirilirdi (Görsel 3.33).










 Görsel 3.30: Türk yayı


                                                     Görsel 3.33: Sinir




 Yayın Bölümleri
             4.  Tutkal:  Paça  denilen  kısımlar,  temizlendikten
 1.  Ağaç: Yay yapmaya en elverişli ağaç, akçaağaç   sonra meşe kömürü ateşinde birkaç gün kayna-
 denilen ağacın Gerede yöresinde yetişen türüy-  tılırdı. Bu kaslar eriyip salep kıvamına gelince tül-
 dü. Bu ağacın da gölgeli, sulak ve çayırlık alan-  bentten süzülerek başka bir kazanda biraz daha
 larda yetişenlerinden daha iyi yay yapılmaktay-  koyulaşıncaya kadar kaynatılırdı. Daha sonra ke-
 dı. Akçaağacın gövdesi, toprağa yakın yerinden   narlı bir tepsiye alınır ve soğuyunca dilim dilim
 kesilir,  kesilen  bu  dalların  aşağısından  bir  yay   kesilerek yay yapımında kullanılmaya hazır hâle
 boyu kadar olan bölümü alınıp yukarı kısmı atı-  getirilirdi. Ayrıca morina balığının hava kesesin-
 lırdı. Yay için ayrılan parçalar uzunlamasına orta   den de tutkal yapılırdı (Görsel 3.34).
 yerinden  iki  parçaya  ayrılır,  ayrılırken  özün  iki              Görsel 3.34: Morina balığının hava kesesi
 tarafta da kalmasına özen gösterilirdi. Bu şekil-
 de ayrılan iki parçanın her birinden bir yay yapı-
 lırdı. Yay yapımında kullanılan bir diğer ağaç da   Görsel 3.31: Akçaağaç  5.   Kiriş (Çile): Yayın iki ucuna takılan ve sağ elin başparmağı ile çekilince oku ileriye atan ipekten, ipten,
 kızılcık ağacıydı (Görsel 3.31).  deriden veya sinirden yapılan nesneye denirdi (Görsel 3.35).








 2.  Kemik: Yay yapımında manda boynuzu kulla-
 nılırdı. En elverişli boynuzu olan mandalar da
 Aydın  ve  Menemen  bölgesinde  yetişirdi. Yaşı
 genç, boynuzları uzun ve geniş mandalar seçi-
 lirdi. Boynuzların siyah renkte olanlarından iki
 çeşit yay kemiği yapılır ve birine “kapak”, diğeri-
 ne de “karın” denirdi (Görsel 3.32).
    Kapak  ve  karın,  temizlendikten  sonra
 bir  kazan  su  içerisinde  yumuşayıncaya  kadar
 kaynatılırdı. İstenilen şekle gelen boynuz, ma-
 rangoz talaşı ve cam parçası alevinde ısıtılarak
 özel kalıplarda sıkıştırılırdı. Bu kapaklar ve ka-
 rınlar, kalıplarda soğuyunca birbiriyle denkleş-  Görsel 3.32: Manda boynuzu
 tirilerek yay yapılıncaya kadar saklanırdı.            Görsel 3.35: Kiriş (çile)







 68  TÜRK TARİHİNDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR                                                     TÜRK TARİHİNDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR  69
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76