Page 113 - SPOR VE BESLENME 11
P. 113
Sporcunun performansını artırmak için hedef ediği vücut ağırlığı rakamlarına ulaşması yeterli değildir. Aynı
zamanda vücuttaki yağ oranının da normal seviyelerde olması gerekir. İdeal vücut ağırlığı için bireylerin beden tip-
lerinin ve bulundukları yaşın önemi büyüktür. Yeterli ve dengeli beslenme sayesinde hem ideal kilo ve vücut ağırlığı
yakalanır hem de vücuttaki yağ oranı uygun seviyelerde tutulmuş olur (Tablo 2.17).
Tablo 2.17: Spor Dallarındaki Erkek ve Kadın Sporcuların Ortalama Vücut Yağ Yüzdeleri
Spor Dalı Kadın Erkek
Atletizm (Sprint) % 8-20 % 6,9
Uzun Mesafe % 6-15,2 % 4-8
Disk-Çekiç Atma % 25 % 16,3
Gülle Atma % 28 % 16,5-19,6
Güreş % 20 % 5-10,7
Basketbol % 20,8-26,9 % 7,1-10,6
Voleybol % 16-26 % 8-14
Futbol (Savunma) % 19,7-22 % 9,6-11,5
Futbol (Hücum) % 19,7-22 % 9,4-12,2
Halter % 10-12 % 9,8-12,2
Yüzme % 14-26 % 5-10
Tenis % 18,22 % 14,16
Bisiklet % 15,4 % 8,8
Triatlon % 12,6 % 7,1
Kros % 15,7-21,8 % 7,9-12,5
Jimnastik % 9,6-17 % 4,6
Kayak (Alp) % 20,6 % 7,4-10,2
Kayak (Kros) % 15,7-21,8 % 7,9-12,5
3. ETKİNLİK
İDEAL VÜCUT AĞIRLIĞIM
Yukarıdaki tabloda yer alan vücut yağ yüzdelerini kullanarak ideal vücut ağırlığınızı hesaplayınız.
.......................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................................................................................
ENERJİ TÜKETİMİ VE BESLENME 111