Page 113 - SPOR VE BESLENME 11
P. 113

Sporcunun performansını artırmak için hedef ediği vücut ağırlığı rakamlarına ulaşması yeterli değildir. Aynı
               zamanda vücuttaki yağ oranının da normal seviyelerde olması gerekir. İdeal vücut ağırlığı için bireylerin beden tip-
               lerinin ve bulundukları yaşın önemi büyüktür. Yeterli ve dengeli beslenme sayesinde hem ideal kilo ve vücut ağırlığı
               yakalanır hem de vücuttaki yağ oranı uygun seviyelerde tutulmuş olur (Tablo 2.17).





                                  Tablo 2.17: Spor Dallarındaki Erkek ve Kadın Sporcuların Ortalama Vücut Yağ Yüzdeleri

                               Spor Dalı                     Kadın                       Erkek

                         Atletizm (Sprint)                   % 8-20                       % 6,9
                         Uzun Mesafe                        % 6-15,2                      % 4-8

                         Disk-Çekiç Atma                      % 25                       % 16,3
                         Gülle Atma                           % 28                      % 16,5-19,6

                         Güreş                                % 20                       % 5-10,7
                         Basketbol                         % 20,8-26,9                  % 7,1-10,6

                         Voleybol                            % 16-26                     % 8-14
                         Futbol (Savunma)                   % 19,7-22                   % 9,6-11,5

                         Futbol (Hücum)                     % 19,7-22                   % 9,4-12,2
                         Halter                              % 10-12                    % 9,8-12,2
                         Yüzme                               % 14-26                     % 5-10

                         Tenis                               % 18,22                     % 14,16
                         Bisiklet                            % 15,4                       %  8,8

                         Triatlon                            % 12,6                       % 7,1
                         Kros                              % 15,7-21,8                  % 7,9-12,5
                         Jimnastik                          % 9,6-17                      % 4,6

                         Kayak (Alp)                         % 20,6                     % 7,4-10,2
                         Kayak (Kros)                      % 15,7-21,8                  % 7,9-12,5





                     3. ETKİNLİK

                  İDEAL VÜCUT AĞIRLIĞIM
                         Yukarıdaki tabloda yer alan vücut yağ yüzdelerini kullanarak ideal vücut ağırlığınızı hesaplayınız.


                  .......................................................................................................................................................................................................................
                  .......................................................................................................................................................................................................................
                  .......................................................................................................................................................................................................................
                  .......................................................................................................................................................................................................................
                  .......................................................................................................................................................................................................................
                  .......................................................................................................................................................................................................................
                  .......................................................................................................................................................................................................................
                  .......................................................................................................................................................................................................................
                  .......................................................................................................................................................................................................................
                  .......................................................................................................................................................................................................................
                  .......................................................................................................................................................................................................................





                                                                                                  ENERJİ TÜKETİMİ VE BESLENME  111
   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117   118