Page 115 - SPOR VE BESLENME 11
P. 115
Tablo 2.19: Beden Kitle İndeksi Sınıf andırması
Sınıf andırma BKİ (kg/m²)
Temel kesişim noktaları Geliştirilmiş kesişim noktaları
Zayıf (düşük ağırlık) <18.50 <18.50
Aşırı düzeyde zayıf ık <16.00 <16.00
Orta düzeyde zayıf ık 16.00 - 16.99 16.00 - 16.99
Hafif düzeyde zayıf ık 17.00 - 18.49 17.00 - 18.49
18.50 - 22.99
Normal 18.50 - 24.99
23.00 - 24.49
Toplu, hafif şişman, fazla kilolu ≥25.00 ≥25.00
25.00 - 27.49
Şişmanlık öncesi (pre-obez) 25.00 - 29.99
27.50 - 29.99
Şişman (obez) ≥30.00 ≥30.00
30.00 - 32.49
Şişman I. derece 30.00 - 34.99
32.50 - 34.99
35.00 - 37.49
Şişman II. derece 35.00 - 39.99
37.50 - 39.99
Şişman III. derece ≥40.00 ≥40.00
Yağ dağılımını belirlemenin en pratik yolu, bel çevresini ölçmektir. Bel çevresinin erkekler için 94-102 cm'den
kadınlar için 80-88 cm'den fazla olması, göbek çevresinde aşırı yağlanma olduğunun bir göstergesidir. Ayrıca şişman
veya kilo fazlalığı olan erkekler daha çok "elma" biçimliyken kadınlar "armut" biçimli olmaya eğilimlidir. Böyle bir kişi,
normal beden kitle indeksine sahip olsa bile ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir.
Android yağ dağılımına (Çoğunlukla "elma" biçimi denir.) sahip kişilerde vücuttaki yağ genellikle göbek çev-
resine toplanmış durumdadır. Bu kişiler obeziteyle ilgili hastalıklara yakalanmada yüksek risk altındadır.
Jinoid yağ dağılımına (Çoğunlukla "armut" biçimi denir.) sahip kişilerde vücuttaki yağ genellikle kalça ve uy-
luk bölgesine dağılmış durumdadır. Bu kişiler mekanik sorunlar (eklemler, uyluklar gibi) yaşamada yüksek risk altında-
dır.
ENERJİ TÜKETİMİ VE BESLENME 113