Page 82 - SPOR VE BESLENME 11
P. 82

1.2.6.1. Suyun Sporcu Beslenmesindeki Önemi

                 Sporcular için sıvı tüketimi hem sağlığı hem de performansı etkileyen önemli faktörlerden biridir. Su, oksi-
         jenden sonra gelen en önemli ögedir. Sporcularda su ve elektrolitler, uzun ve yorucu antrenmanlar sırasında terleme
         ile tükenmektedir. Bu yüzden sporcularda hidrasyonun sağlanması hayati önem taşır. Hidrasyon vücut için gerekli
         su ve elektrolit düzeyinin performansı destekleyecek şekilde belirli ölçüde tutulmasıdır. Hidrasyonun sağlanması için
         vücuda alınan ve vücuttan çıkan su miktarları eşit olmalıdır.
                 Sporcularda yetersiz sıvı tüketimi; performansı düşürürken dayanıklılığı, gücü, kuvveti ve hızı azaltır. İleri de-
          recede ise dehidrasyon meydana gelir.  Dehidrasyon, vücuttaki aşırı sıvı kaybına denir (Görsel 1.64). Dehidrasyonla
          birlikte sindirim sistemi problemleri, kan yoğunluğunun artması, kalp atım hızının artışı ve kan hacminin azalması
          gibi olumsuzluklar gözlenir. Bunların sonucunda glikojen depoları, normal koşullara göre daha çabuk tükenir ve artık
          antrenmana ya da yarışa devam etmek mümkün olmaz.








































                                                   Görsel 1.64: Sıvı kaybı





                 Dehidrasyonu belirlemenin en kolay yolu, idrar rengini izlemektir. Sağlıklı bir vücuttan atılan idrar, çok açık
          sarı renkte olmalıdır. Dehidrasyonu belirlemenin diğer bir yolu da egzersiz öncesi ve sonrası vücut ağırlığının ölçül-
          mesidir. Eğzersiz öncesindeki ve sonrasındaki ağırlık farkı, egzersiz sırasındaki su kaybını gösterir. Terleme oranı ise
          kaybedilen sıvı miktarının yapılan egzersiz süresine (dakika olarak) bölünüp 60 ile çarpılmasıyla bulunur.


          Örnek:
          Egzersiz öncesi vücut ağırlığı: 70 kg
          Egzersiz sonrası vücut ağırlığı: 68 kg
          Egzersiz süresi: 90 dakika
          Terleme oranı: 2 ÷ 90 x 60 = 1,3 litre/saat

                 Sıvı kaybının ilk belirtileri; susama, yorgunluk, kalp çarpıntısı, üşüme ve bulantıdır. Sıvı kaybı arttıkça baş ağ-
          rısı, kramplar, sık nefes alma ve baş dönmesi gibi sorunlar meydana gelmektedir.
                 Sıvı kaybını engellemek için sporcuların harcadıkları her 1 kkal enerji için 1 ml sıvı almaları gerekir. Örneğin
          günde 3.000 kkal harcayan bir basketbolcu, 3 litre sıvı almalıdır. Terle, idrarla ve solunum yolu ile farkında olmadan
          vücuttan yaklaşık 1,5-2 litre su atılır. Sporcuların performanslarını devam ettirebilmeleri için en azından kaybedilen bu
          sıvının mutlaka yerine konması gerekir.



      80  BESLENME VE BESİN ÖGELERİ
   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87