Page 90 - SPOR VE BESLENME 11
P. 90

2.1.2. EGZERSİZLERDE ENERJİ TÜKETİMİ


                 İnsan vücudunda enerji, besin ögelerinden sağlanır. Bunlar karbonhidratlar, proteinler ve yağlardır. Alınan
          besinlerin her biri farklı kalori değerlerine sahip olduğu için vücuda farklı değerlerde enerji verir. Bu besin ögelerinin
          sindirilmeleri ve organizmada metabolize olmaları sonucunda karbonhidratlar glikoza, proteinler amino aside, yağlar
          da yağ asidi ve gliserole dönüşür. Bunlar daha sonra kan yolu ile hücrelere taşınarak enerji üretiminde kullanılır.
                 Vücuttaki hücrelerin besin ögelerini enerjiye çevirebilmeleri için oksijene gereksinimleri vardır. Besin ögele-
          rinin parçalanması sonucu oluşan enerji, ATP (adenozin trifosfat) sentezini sağlar. Sentezlenen ATP’nin parçalanması
          sonucu oluşan enerji; kas kasılması, sinir iletisi ve salgı bezlerinin çalışması gibi yaşamsal fonksiyonların yerine getiril-
          mesinde kullanılır.
                 Enerji oluşumunu yapılan egzersizin tipine, şiddetine, süresine ve alınan oksijene göre anaerobik ve aerobik
          olarak ayırmak mümkündür. ATP’nin yenilenmesi şu şekilde gerçekleşir:

                 1. Anaerobik enerji üretimi
                     a) ATP-CP (kreatin fosfat) veya fosfojen
                     b) Laktik asit veya anaerobik glikoliz
                 2. Aerobik enerji üretimi
                     a) Oksijen veya oksidatif glikolitik

                 Büyük kas kitlesini içeren maksimal yüklenmelerde sürelere bağlı olarak aerobik ve anaerobik sisteminlerin
          toplam enerji üretimine katılım yüzdeleri aşağıdaki tabloda verilmiştir (Tablo 2.3).


                                              Tablo 2.3: Enerji Katılım Yüzdeleri


                  Sistem       1 dk.     2 dk.      4 dk.     10 dk.    30 dk.    60 dk.   120 dk.

                 Anaerobik     %85      %65-70      %50       %30     %10-15       %5        %2



                  Aerobik      %15      %30-35      %50       %70       %85      %85-90     %98


                 Yapılan egzersizin süresi, tipi, şiddeti ve antrenman düzeyi hangi enerji üretim sistemlerinin kullanılacağını
          belirlemektedir. Egzersizde enerji kaynaklarının tüketimi ise yine egzersizin şiddeti, süresi ve tipi gibi faktörlere bağlı
          olarak gerçekleşir.



































                                                    Görsel 2.1: Egzersiz



      88  ENERJİ TÜKETİMİ VE BESLENME
   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95