Page 110 - SPORCU SAĞLIĞI 11
P. 110
9. ÜNİTE SPORCU SAĞLIĞI
108 Masaj Manipülasyonları
3. ÇALIŞMA
Uygulamada
dikkat edilecek hususlar Masaj tekniği : Efloraj
‣ Derin sıvazlamada Başlama pozisyonu : Masaj uygulanılacak sporcu, masaj masasına yüzüstü yatar.
basınç, her noktaya Bacaklarını birbirine paralel uzatılır. Masaj uygulayıcısı masajı hangi bacağa yapacak ise o
eşit olacak şekilde bacak tarafına geçer. Sol bacağa uygulama yapılacaksa sağ elle sol ayak bileği ekleminden
uygulanmalıdır. kavrar.
‣ Hareketler akıcı
ve ritmik şekilde Uygulama : Derin sıvazlama ile eller baldır kasına doğru kaydırılır. Kasın orta kısmına
yapılmalıdır. gelindiğinde sol el çapraz getirilerek sıvazlamaya devam edilir. Hareket kasın bitimine
‣ Kullanılan masaj kadar sürdürülmelidir. Başlangıca dönülerek uygulama 4-5 defa tekrarlanır. Uyluğun arka
yağının seçilerek kısmına eller çapraz olacak şekilde yerleştirilir. Masör/masöz tarafındaki uyluğa sağ el
bölgeye dağılımı önde, sol el arkada derin sıvazlama yapılır. Dönüşte eller yan yana getirilerek diz ekleminin
sağlanmalıdır.
arka kısmına kadar yüzeysel sıvazlama ile yapılır. Masaj diğer uyluğa uygulanacaksa eller
yer değiştirir. Uygulama 4-5 defa tekrarlanır.
Efloraj Tekniği Değerlendirme Formu
Bu form yaptığınız çalışmayı değerlendirmeniz amacıyla hazırlanmıştır. Her bir ölçütü okuyarak
EVET ya da HAYIR seçeneğine (X) işareti koyunuz. Çalışma ile ilgili düşüncelerinizi yazınız.
ÖLÇÜTLER EVET HAYIR
Masaj öncesi masaj ortamını ve malzemeleri hazırladınız mı?
Başlangıç pozisyonunu doğru yaptınız mı?
Baldır kasığına doğru derin sıvazlama ile başladınız mı?
Kasın orta kısmına geldiğinizde sol eli çapraz hâle getirerek kasın bitimine kadar
sıvazlamaya devam ettiniz mi?
Uygulamayı 4-5 defa tekrarladınız mı?
Uyluğun arka kısmına ellerinizi çapraz olarak yerleştirdiniz mi?
Uyluğa derin sıvazlama yaparak dönüşü yüzeysel sıvazlama ile bitirdiniz mi?
ÖĞRENCİ GÖRÜŞÜ:
Bu çalışma ile ilgili düşüncelerim ....................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................