Page 115 - SPORCU SAĞLIĞI 11
P. 115

SPORCU SAĞLIĞI                 9. ÜNİTE


                                                            Masaj Manipülasyonları                         113




          9.3. Petrisaj (Yoğurma)
                 Petrisaj; kas dokusu üzerine  parmaklarla zaman zaman tek,
          zaman zaman çift elle doğrudan yapılan etkili bir manipülasyondur.
                 Petrisaj; masaj yapılacak bölge geniş ise avuç içi dar ise parmak-
          larla kavranarak yapılır. Masaj bölgesi hafifçe sıkılarak kaslar kemikten
          uzaklaştırılmaya çalışılır. Kas tıpkı bir hamurun yoğurulması gibi hareket
          ettirilir (Görsel 9.8).
                 Petrisaj özellikle gergin kasların gevşetilmesi (kas spazmlarının
          giderilmesinde), dokulardaki şişliklerin giderilmesi ve spor yaralanması
          sonrası esnekliğini kaybeden kas gruplarının elastikiyetinin yeniden    Görsel 9.8: Petrisaj (yoğurma)
          sağlanmasında kullanılan etkili bir manipülasyondur.


















                              Görsel 9.9: Ele ve yüze yoğurma                    Görsel 9.10: Tek elle yoğurma
          Manipülasyon, vücudun çeşitli bölgelerine farklı
          yöntemlerle uygulanabilir.
            1.  Parmak ile yoğurma: Kas yoğunluğunun avuç içi   Petrisaj işin ehli kişiler tarafın-
                ile kavranamayacak kadar küçük olduğu el ve yüz  dan yapılmazsa dokularda çü-
                gibi bölgelere uygulanır. Baş, işaret ve orta parmak-  rükler ve ezikler meydana gelir
                la yoğurma hareketleri yapılır. Küçük kaslar üzerin-
                de lokal kanlanmayı sağlamak ve bu kasları dinlen-
                dirmek için uygulanır. Parmaklar deri üzerinde hafif
                ve akıcı bir şekilde gezdirilerek yapılır. Bu yöntem
                uygulanırken bilek hareket ettirilmez (Görsel 9.9).
            2.  Tek elle yoğurma: Bu yoğurma uygulamasında kas kütlesi, avuç
                içi ve parmaklarla  kavranır. El yukarı doğru kas boyunca hareket
                ettirilerek sıkıştırma yapılır. Tek elle yoğurma genellikle omuz,
                kol, bacak gibi bölgelerde uygulanabilir (Görsel 9.10).

            3.  Çift elle yoğurma: Geniş kas yüzeylerinde uygulanır. Eller yan yana
                gelecek şekilde birbirine paralel olarak kasın üzerine yerleştirilir.

                 Her iki el, kası kavrayarak yukarıya doğru kaydırılır. Kasın bittiği
          bölgede gevşetilir. Geniş yüzlü kaslarda oldukça fazla kas lifi kavranarak
          yapılır. Bu yoğurma işlemi tek yönde kalbe doğru yapılmalıdır.
                 Çift  elle  yan  yana  yoğurma  işlemi  yapar  gibi  el  değiştirerek
          yoğurma uygulaması da yapılabilir. Eller yukarı doğru çıkarken aynı
          zamanda birbiri ardına yer değiştirir. Hareket kasın bir ucundan diğer
          ucuna  kalbe uzak noktadan başlayarak yakın noktaya doğru hareket
          etmelidir.
                 Yoğurma yumuşak ve ritmik hareketlerle bir sağ el, bir sol el
          çalışılarak veya her iki elin aynı bölgeyi yoğurması şeklinde yapılır (Görsel   Görsel 9.11: Çift elle yoğurma
          9.11).
   110   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120