Page 119 - SPORCU SAĞLIĞI 11
P. 119
SPORCU SAĞLIĞI 9. ÜNİTE
Masaj Manipülasyonları 117
3. ÇALIŞMA Uygulamada
Masaj tekniği : Petrisaj dikkat edilecek hususlar
‣ Uygulamada avuç
Başlama pozisyonu : Masaj yapılacak sporcu, masaj masasına yüzüstü uzanır. Masör/ içi tamamen kasla
masöz sporcunun ayaklarının karşısına geçer ve sağ eliyle ayak bileğinden kavrar.
doldurulmalıdır.
‣ Kas, kemik dokudan
Uygulama : Kas kemikten uzaklaştırılarak bütün parmaklarla yoğurma hareketi yapılır.
Yoğurmaya şort hizasına kadar devam edilir. Başlangıca dönülerek uygulama birkaç kez uzaklaştırılmalıdır.
tekrarlanır. Aynı çalışma el değiştirilerek sol bacağa da yapılır. Masör/masöz sporcunun ‣ Uygulama,
kasın kalbe uzak
bacaklarının yanına geçer. İki el yan yana olacak şekilde bacak, arkadan kavranır. Bilekten
şort hizasına kadar yoğurma yapılır. Masaj bölgesinden kalbe doğru daireler çizilerek noktasından yakın
baskılı yoğurma yapılır. Aynı çalışma diğer bacağa da uygulanır. noktasına doğru
olmalıdır.
Petrisaj Tekniği Değerlendirme Formu
Bu form yaptığınız çalışmayı değerlendirmeniz amacıyla hazırlanmıştır. Her bir ölçütü okuyarak
EVET ya da HAYIR seçeneğine (X) işareti koyunuz. Çalışma ile ilgili düşüncelerinizi yazınız.
ÖLÇÜTLER EVET HAYIR
Masaj öncesi masaj ortamını ve malzemeleri hazırladınız mı?
Başlangıç pozisyonunu doğru yaptınız mı?
Kası kemiklerden uzaklaştırarak tüm parmaklarla yoğurma işlemi yaptınız mı?
Aynı çalışmayı sol bacağa da uyguladınız mı?
Sporcunun bacaklarının yanına geçerek iki elinizle bacağı arkadan kavradınız mı?
Bilekten başlayarak şort hizasına kadar yoğurma yaptınız mı?
Masaj bölgesinden kalbe doğru daireler çizerek baskılı yoğurma yaptınız mı?
ÖĞRENCİ GÖRÜŞÜ:
Bu çalışma ile ilgili düşüncelerim ....................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................