Page 122 - SPORCU SAĞLIĞI 11
P. 122
9. ÜNİTE SPORCU SAĞLIĞI
120 Masaj Manipülasyonları
2. ÇALIŞMA
Uygulamada
dikkat edilecek hususlar Masaj tekniği : Perküsyon
‣ Kola vuruş uygu- Başlama pozisyonu : Masaj yapılacak sporcu, masaj masasının yanında sandalyeye
lamalarında hare-
ket ritmik ve hızlı oturur ve sol kolunu uzatır. Sporcunun dirseği masaya temas etmelidir. Masör/masöz
sporcunun sol tarafına geçer ve elini kubbe şekline getirerek pozisyon alır.
olmalıdır.
‣ Uygulamanın şid- Uygulama : Uygulama bileğin hemen üstünden başlayarak yapılır. Elin kenarı, parmak
deti kas oranına uçları ve başparmak ayası kola temas etmelidir. Önce ön kola daha sonra kola vuruş
göre ayarlanma-
lıdır. manipülasyonu yapılır. Eller yumruk yapılarak da ön kol ve kol bölgesine vuruş
manipülasyonu uygulanır. Hareketler ritmik ve akıcı yapılmalıdır. Sert bir manipülasyon
olduğu için vuruşlar şiddetli olmamalıdır. Daha sonra el kenarı ile vuruş uygulaması
yapılır. Kas boyuna vuruş yapılmalıdır. Uygulamanın şiddeti sporcunun kas oranıyla doğru
orantılıdır. Uygulamalar omuza kadar devam eder. Vuruş manipülasyonları gerekirse diğer
kola da yapılır. Manipülasyonlar her kola 15-20 saniye uygulanır.
Perküsyon Tekniği Değerlendirme Formu
Bu form yaptığınız çalışmayı değerlendirmeniz amacıyla hazırlanmıştır. Her bir ölçütü okuyarak
EVET ya da HAYIR seçeneğine (X) işareti koyunuz. Çalışma ile ilgili düşüncelerinizi yazınız.
ÖLÇÜTLER EVET HAYIR
Masaj öncesi masaj ortamını ve malzemeleri hazırladınız mı?
Başlangıç pozisyonu doğru yaptınız mı?
Uygulamayı bileğin üstünden başlayarak yaptınız mı?
Elinizin kenarını, parmak uçlarınızı ve başparmak ayasını kola temas ettirdiniz mi?
Önce ön kola daha sonra kola vuruş manipülasyonu yaptınız mı?
Ellerinizi yumruk yaparak ön kola ve kol bölgesine vuruş manipülasyonu yaptınız mı?
Hareketleri ritmik ve akıcı yaptınız mı?
El kenarı ile kas boyunca omuza kadar vuruş uygulaması yaptınız mı?
Her manipülasyonu 15-20 saniye yaptınız mı?
ÖĞRENCİ GÖRÜŞÜ:
Bu çalışma ile ilgili düşüncelerim ....................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................