Page 121 - SPORCU SAĞLIĞI 11
P. 121
SPORCU SAĞLIĞI 9. ÜNİTE
Masaj Manipülasyonları 119
1. ÇALIŞMA Uygulamada
Masaj tekniği : Perküsyon dikkat edilecek hususlar
‣ Sırta vuruş uygula-
Başlama pozisyonu : Masaj yapılacak sporcu, masaj masasına yüzüstü uzanır. Masör/ malarında hareket
masöz sporcunun sırt bölgesinin yanına geçer. Elini kubbe şekline getirerek pozisyon alır.
ritmik ve hızlı ol-
malıdır.
Uygulama : Elin kenarı, parmak uçları ve başparmak ayası sırta temas eder. Bu şekilde
avuç içinde hava boşluğu oluşur. Avuç içine dolan hava kasın dinlenmesini sağlar. ‣ Omurgaya, boyun
Uygulama sırtın diğer bölgesine de yapılır. Eller yumruk yapılarak sırt bölgesine vuruş bölgesine ve böb-
reklerin bulunduğu
manipülasyonu uygulanır. Hareket bilekten yapılmalıdır. Son olarak el kenarı, el ayasının
serçe parmak kenarı ile vuruş uygulaması yapılır. Uygulamanın akıcı olması için hareketin yerlere bu manipü-
el bileğinden yapılması önemlidir. Her manipülasyon 15-20 saniye uygulanır. lasyonlar uygulan-
mamalıdır.
‣ Hareketler ritmik
ve akıcı yapılma-
lıdır. Sert bir ma-
nipülasyon olduğu
için vuruşlar şid-
detli olmamalıdır.
Perküsyon Tekniği Değerlendirme Formu
Bu form yaptığınız çalışmayı değerlendirmeniz amacıyla hazırlanmıştır. Her bir ölçütü okuyarak
EVET ya da HAYIR seçeneğine (X) işareti koyunuz. Çalışma ile ilgili düşüncelerinizi yazınız.
ÖLÇÜTLER EVET HAYIR
Masaj öncesi masaj ortamını ve malzemeleri hazırladınız mı?
Başlangıç pozisyonunu doğru yaptınız mı?
Elinizin kenarı, parmak uçlarınız ve parmak ayanızla sırta temas ettiniz mi?
Uygulamayı sırtın diğer bölgelerine de yaptınız mı?
Ellerinizi yumruk yaparak sırt bölgesine vuruş manipülasyonu yaptınız mı?
El kenarı ile el ayasının serçe parmak kenarı ile vuruş yaptınız mı?
Her manipülasyonu 15-20 saniye yaptınız mı?
ÖĞRENCİ GÖRÜŞÜ:
Bu çalışma ile ilgili düşüncelerim ....................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................