Page 117 - SPORCU SAĞLIĞI 11
P. 117
SPORCU SAĞLIĞI 9. ÜNİTE
Masaj Manipülasyonları 115
1. ÇALIŞMA Uygulamada
Masaj tekniği : Petrisaj dikkat edilecek hususlar
‣ Eller birbiriyle uyum-
Başlama pozisyonu : Masaj yapılacak sporcu, masaj masasına yüzüstü uzanır. Kollarını
masanın yanlarından aşağıya sarkıtır. Masör/masöz sporcunun sol tarafına geçer. lu bir şekilde çalış-
Uygulayıcı, sporcunun kalça hizasındadır. malıdır.
‣ Dokulara uygulana-
cak basınç şiddeti,
Uygulama : Avuçlarla basınç uygulanırken parmaklar yardımıyla avucun içi alabildiği
kadar kasla doldurulur. Yoğurma tekniği uygulanırken basınç sporcunun fiziksel özellikleri uygulanan kas küt-
dikkate alınarak ayarlanır. Diğer bir uygulama ise sırtın yan kaslarına yapılır. Bir elle yukarı lesinin büyüklüğüne
doğru yoğurma yapılırken diğer elle aşağı doğru yoğurma yapılır. Eller koordineli olarak göre ayarlanmalıdır.
çalışır. Uygulama alt sırttan başlayarak omuza kadar devam ettirilir. Uygulama 2-3 defa
tekrarlanır.
Petrisaj Tekniği Değerlendirme Formu
Bu form yaptığınız çalışmayı değerlendirmeniz amacıyla hazırlanmıştır. Her bir ölçütü okuyarak
EVET ya da HAYIR seçeneğine (X) işareti koyunuz. Çalışma ile ilgili düşüncelerinizi yazınız.
ÖLÇÜTLER EVET HAYIR
Masaj öncesi masaj ortamını ve malzemeleri hazırladınız mı?
Başlangıç pozisyonunu doğru yaptınız mı?
Basınç yaparken avuç içine alabileceği kadar kasla doldurdunuz mu?
Yoğurma tekniğini uygulanırken sporcunun fiziksel özelliklerini dikkate aldınız
mı?
Bir elinizle yukarı doğru yoğurma yaparken diğer elinizle aşağı doğru yoğurma
yaptınız mı?
Uygulamayı alt sırttan omuza kadar devam ettirdiniz mi?
Uygulamayı 3-4 defa tekrarladınız mı?
ÖĞRENCİ GÖRÜŞÜ:
Bu çalışma ile ilgili düşüncelerim ....................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................