Page 125 - SPORCU SAĞLIĞI 11
P. 125
SPORCU SAĞLIĞI 9. ÜNİTE
Masaj Manipülasyonları 123
1. ÇALIŞMA Uygulamada
Masaj tekniği : Vibrasyon dikkat edilecek hususlar
‣ Uygulama
Başlama pozisyonu : Masaj yapılacak sporcu, masaj masasına yüzüstü uzanır. Masör
sporcunun bel hizasına geçer. Sağ elin işaret ve orta parmağının uç kısımları sırta omurga üzerine
yerleştirilir, diğer parmaklar kapatılarak pozisyon alınır. yapılmamalıdır.
‣ Özellikle sırttaki
sertleşmiş dokuları
Uygulama : Sırtta, özellikle spazm sonucu sertleşmiş kasların olduğu bölgelere uygulanır. rahatlatmak ve
Parmaklarla baskı uygulanarak titretme yapılır. Titreşimler sağa sola yapılmalıdır. Sırt
bölgesinin tamamına belirli aralıklarla uygulanabilir. Parmaklar açık olacak şekilde avuç gevşetmek için
içiyle de sırt bölgesine sabit vibrasyon uygulamaları yapılır. Diğer bir uygulama ise çift el uygulanmalıdır.
kaydırarak vibrasyon uygulamasıdır. Eller omurganın her iki tarafına yerleştirilir. Parmak
uçları ve el ayası deriye temas ettirilir. Eller omuzdan aşağıya doğru indirilirken sağa
sola titreşimler yayılır. Uygulama bele kadar devam eder. Manipülasyonlar sırttaki çeşitli
bölgelere 10-15 saniye uygulanır.
VibrasyonTekniği Değerlendirme Formu
Bu form yaptığınız çalışmayı değerlendirmeniz amacıyla hazırlanmıştır. Her bir ölçütü okuyarak
EVET ya da HAYIR seçeneğine (X) işareti koyunuz. Çalışma ile ilgili düşüncelerinizi yazınız.
ÖLÇÜTLER EVET HAYIR
Masaj öncesi masaj ortamını ve malzemeleri hazırladınız mı?
Başlangıç pozisyonu doğru yaptınız mı?
Sırtta spazm sonucu sertleşen kaslara uygulama yapmaya dikkat ettiniz mi?
Parmaklarınızla baskı uygulayarak titretme çalışmasını sağa sola yaptınız mı?
Parmaklarınız açık avuç içiyle sırt bölgesine titreşim uygulaması yaptınız mı?
Ellerinizi omurganın her iki tarafına yerleştirerek parmak uçları ve el ayası ile
deriye temas ettiniz mi?
Ellerinizi omuzdan aşağıya doğru bele kadar indirerek titreşimler yaptınız mı?
Her manipülasyonu 15-20 saniye yaptınız mı?
ÖĞRENCİ GÖRÜŞÜ:
Bu çalışma ile ilgili düşüncelerim......................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................