Page 222 - Biyoloji - 12 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 222

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           BİYOLOJİ 12


                                                CEVAP ANAHTARLARI
             7.  Grafiğe göre 10  C’de zamanla bezelye tohumunun solunum hı-  4.  Kalp kası laktik asit fermantasyonunun görülemeyeceği doku-
                          0
               zındaki artışta azalma görülmektedir.          lardandır. Çünkü fermantasyon sonucu oluşan laktik asidin bir
             8.  15. dakikada 0.35 ml., 5. dakikada 0.25 ml. oksijen kullanıyor.   kısmı dokuda birikmekte ve kramplara neden olmaktadır. Kalp
               Dolayısıyla ilk 10 dakikada 0.35-0.25= 0,10 ml. oksijen tüketil-  kasında kramp oluşması ölümle sonuçlanacaktır.
               mektedir.                                   5.  Etil alkol fermantasyonunda karbondioksit çıkışı vardır ve oluşan
             9.  15. dakikada 0.20 ml., 5. dakikada 0.15 ml. oksijen kullanıyor. Do-  son ürün iki karbonlu etil alkoldür. Laktik asit fermantasyonunda
               layısıyla ilk 10 dakikada 0,20-0,15= 0,5 ml. oksijen tüketilmektedir.   ise karbondioksit çıkışı yoktur ve son ürün üç karbonlu laktik asittir.
             10.  Bu deneylerde bağımsız değişkenler sıcaklık ve zamandır.  6.  Öncelikle içerisinde glikoz çözeltisi bulunan dört çeşit besi ortamı
                                                              hazırlayıp bakterilerin bu besi ortamlarında ayrı ayrı yerleşmesini
             11.  Bağımlı değişken sıcaklığa bağlı bezelye tohumunun kullandığı   sağlarım. İlk olarak besi ortamlarının ağızlarını kapatır ve üremeleri-
               oksijen miktarıdır.                            ni beklerim. Üreyemeyen bakteriler oksijenli ve oksijensiz solunum
              Etkinlik No.: 45 - Hücresel Solunum             yapan bakteridir. Oksijensiz solunum yapan bakterinin üremesi için
             1.  Moleküller oksitlendikçe elektron kaybederler. Kaybedilen   besi ortamında sülfat, nitrat vb. maddelerin bulunması gerektiği
                                                              için onlar da üreyemeyeceklerdir. Geri kalan iki bakteri içerisinde
               elektronlar ETS ile taşınır. Elektron taşınması beraberinde pro-
               tonların (hidrojen iyonlarının) hareketlenmesini ve zarlar arası   karbondioksit çıkışının olduğu etil alkol bakterisidir. Oksijensiz ile
                                                              oksijenli solunum yapan bakterileri ayırmak için kapağı açık besi
               boşluğa taşınmasını sağlar. ATP üretiminin temel olayı hidrojen   ortamı hazırlarım, üreyebilen oksijenli solunum yapan bakterilerdir.
               iyonlarının ATP sentaz enzimini aktive etmesi ile gerçekleştiği
               için en yoğun ATP üretimi bu şekilde gerçekleşir.    Etkinlik No.: 47 -Fermantasyon Hayatımızda
             2.  Oksijen tepkimelere elektron taşıma sisteminde (ETS basama-  1.  a) Penisilin – Birçok bakteriyel hastalığı iyileştirmek için üretilen anti-
               ğında)  katılmaktadır. Oksijen, son elektron tutucu olarak görev   biyotiği elde etmede kullanılır. Birincil öncelik insan sağlığı olduğu
               yapmakta ve elektron taşıma sisteminin en sonunda bulunmak-  için verilenler arasında en önemli fermantasyon ürünüdür.
               tadır. Oksijen atomları, ETS ile gelen elektronlar ve hidrojen   b) Biyogaz – Özellikle çevre dostu bir enerji kaynağıdır. Çevrenin
               iyonları ile birleşerek su molekülünü oluşturur.  korunmasında  ve  sürdürülebilirliğin  sağlanmasında  önemli
             3.  Ortamlarda  asitliği  hidrojen iyonu  (H ), bazikliği  ise  hidroksil   bir fermantasyon ürünüdür.
                                        +
               iyonu (OH ) sağlar. pH’ın 9 olması ile mitokondrilerin içteki zar-  c) Peynir çeşitleri – Protein ve vitamin açısından zengin besindir.
                      -
               larının iki yanındaki hidrojen iyonları derişimi düşürülmüştür.   Beslenmede önemli yere sahiptir. İnsanların beslenmesinde
             4.  pH’ın düşmesi asidik değerin artması ile olur. Bunun için ortam-  protein içeriği olan gıdalar önemli bir yere sahiptir.
               dan mitokondrinin matriksine doğru asit geçişinin gerçekleşmesi   d) Asetik asit – Birçok gıda maddesinin koruyucusu olarak kul-
               gereklidir. Ortamdaki hidrojen iyonu arttıkça ortam pH’sı bazik-  lanılır. Pek çok ürün üretildikten sonra uzun süre saklanması
               likten nötre doğru düşmeye başlayacaktır.       için çeşitli koruyucu ürünlere ihtiyaç duyar. Gıdalarda pH’ı
             5.  Mitokondrinin nötr bir ortama konması zarlar arası boşlukta H   +  düzenleyerek küflenmeyi önleyici olduğu için önemlidir.
               derişimini arttırır. Hidrojen iyonlarının matrikse girişi sürekli   2.  Mısır ve şeker pancarı gibi ürünlerden yapılan etanol, atmosfere
               bir elektron taşınımı olmadığında bile ATP sentezinin gerçekleş-  karbondioksit salar, ancak yanan fosil yakıtların aksine, mısır bit-
               mesine ve sürmesine neden olmuştur.            kileri yetişme sürecinde CO ’yi özümlemiş durumdadır. Bu du-
                                                                                2
             6.  Temel molekül ATP sentaz enzimi, olay ise zarlar arasında hidro-  rum, bitkiler ve atmosfer arasında karbondioksidin çevrilebildiği
               jen iyonu konsantrasyonu farklılığının olmasıdır.  anlamına gelir. Bir yakıt olan etanol, yakıldığında da karbondi-
             7.  ETS elemanlarının rolü; elektronları aktarırken esas olarak hidrojen   oksit formunda karbon atmosfere salınır. Ancak fosil yakıtların
               iyonlarının zarlar arası boşluğa taşınmasını sağlamaktır. Çünkü elekt-  yanması ise atmosfere fazladan karbondioksit eklenmiş olur. Bu
               ron ve proton (H ) birlikte hareket edeceği için mitokondrilerde ETS   ekstra karbondioksit, güneşten gelen ısıyı hapsederek iklim deği-
                          +
               elemanlarının bulunması gereklidir. ETS elemanları bulunmadan   şikliğine katkıda bulunan önemli bir faktördür.
               hücrelerde proton akışı sağlanamayacağından ATP sentezlenemez.  3.  Biyodizel; mısır, şeker kamışı, şeker pancarı gibi tarım ürünlerinin
             8.  Prokaryot hücrelerde organel bulunmaz. Oksijenli solunumun ilk   fermente edilmesiyle oluşan yakıttır. Çevre açısından olumlu yan-
               evresi yani glikoliz reaksiyonları zaten hücrenin sitoplazmasında   ları olmasına karşın insanların açlıkla mücadele ettiği süreçte tarım
               gerçekleşmektedir. Sitrik asit döngüsü ve esas ATP üretimin ger-  ürünlerinin yakıt eldesinde kullanılması, açlık sorununu daha da
               çekleştiği ETS evresi ise mitokondrilerde gerçekleşir. Prokaryot-  arttırabilir endişesiyle bilim insanları tarafından tartışılmaktadır.
               larda mitokondri yerine mezozom adı verilen hücre zarı katlantı-  4.  Fermantasyon son ürünleri, oksijenli solunumun son ürünlerine
               ları yer almaktadır. ETS için gerekli elemanlar bu zar katlantıları   göre enerji düzeyi yüksek ürünlerdir. Çünkü oksijenli solunum-
               üzerinde yer aldığı için ETS ve ATP sentezi mezozom adı verilen   da  glikoz  başına  yaklaşık  32  ATP  üretilebiliyorken  fermantas-
               hücre zarı katlantıları üzerinde gerçekleşmektedir.   yonda aynı glikoz molekülü için 2 ATP üretilebilmektedir. Bu
             9.  Olası cevap: ATP sentezi için ATP sentaz gereklidir.  durumda glikozun bağları arasındaki enerjinin büyük bölümü
                                                              fermantasyon ürünlerinde kalmaktadır.
              Etkinlik No.: 46 - Sporcu İçin Solunumun Önemi  5.  Fermantasyonda glikolizden sonraki basamakların devam etmesi-
             1.  Kaslarında laktik asit fermantasyonunun gerçekleştiğini gösterir.   nin nedeni, NAD’nin yükseltgenmesi ve hücrede yeniden bir başka
               Çünkü laktik kas hücrelerinin pH’sini değiştirerek yorgunluğun   glikoliz evresinde kullanılarak glikolizin devamlılığının sağlanabil-
               oluşmasına neden olmaktadır.                   mesi içindir. Böylece glikoliz evresi reaksiyonları kesintiye uğra-
             2.  Laktik asit fermantasyonu oksijenin yeterli gelmediği zamanlarda çiz-  mamış ve enerji elde edilen reaksiyonlar devam etmiş olacaktır.
               gili kaslarda gerçekleşmektedir. Oksijenli solunuma göre çok az enerji   6.  Ekmeğin mayalanmasında un ham maddedir. Ancak fermantas-
               elde edildiği için kaslar yeterli çalışamaz. Beyinde laktik asit algılanınca   yonun gerçekleşebilmesi için gerekli olan enzim kaynağı ise maya
               hem yorgunluk meydana gelir hem de beyin kaslara daha fazla oksijen   hücrelerine ait enzimlerdir. Maya hücresi enzim miktarının sabit
               gitmesi için solunum sistemine derin nefes alması uyarısını verir.   olmasına karşın sürekli un eklenmesi mayalanma hızını  bir nok-
             3.  Çünkü karbonhidratlar kan şekeri ve solunumun yakıtı glikozun   tadan sonra olumlu etkilemez.
               kaynağıdır. Kaslara daha hızlı şekilde glikoz gitmesi sağlanarak
               enerji elde edilmesini kolaylaştırmaktır. Patates, makarna, çiko-
               lata gibi şekerli ve unlu gıdalar örnek olarak verilebilir.



                                                                                                   221
   217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227