Page 158 - Kimya - 12. Sınıf Beceri Temelli
P. 158
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü KİMYA 12
CEVAP ANAHTARLARI
Etkinlik No.: 47 2. Yönerge
Yönerge 1. Tablodaki eter molekülleri incelendiğinde O atomuna bağlı alkil
gruplarının aynı veya farklı olduğu görülür. Aynı alkil grupları
1. bağlı olanlar basit (simetrik) eter, farklı alkil grupları bağlı olanlar
H H
karışık (asimetrik) eter olarak sınıflandırılır.
H C C O Etil alkol
H H H Eter
H H H Basit (simetrik) eter Karışık (asimetrik) eter
H C C C H İzo propil alkol CH 3-O-CH 3 CH 3-O-CH 2CH 3
H O H
H 2. IUPAC sistematik adlandırmasında,
a)Oksijene bağlı en uzun karbon zinciri seçilerek numaralandı-
rılır.
b)Alkoksi (RO-) grubuna yakın uçtan numaralandırma yapılır.
H H H
c)Alkoksi grubunun yeri ve adı belirtilerek ana zincirdeki hidro-
H C C C H Propan triol ( Gliserin) karbonun adı söylenir.
OH OHOH
3. a) 2-etoksi -3-metil bütan
2. Etil alkol primer bir mono alkoldür. İzo propil alkol ise sekonder b) propoksibenzen
bir mono alkoldür. Gliserin bir polialkoldür ve hem primer hem c) 1-metoksi -1-metil siklohekzan
de sekonder alkol özelliği gösterir.
3. Hidrojen peroksitin de mikrop ve bakterileri öldürme özelliği
vardır.
4. Sabunun yağ çözücü özelliği virüs ve bakterilerin hücre zarlarının
ve genetik materyali koruyan kılıfların yapısındaki yağ molekül-
leri ile etkileştiğinde, bu moleküllere bağlanarak parçalanmala-
rına neden olur. Hidrofil özelliği sayesinde de suda çözünerek
yüzeyden uzaklaşır. Dezenfektanlara kıyasla daha ucuz ve kolay
bulunabilir.
Etkinlik No.: 48
1. Yönerge
1. Şekilde de görüldüğü gibi dietil eter ve su açısal geometriye sahip
olan polar moleküllerdir.
: O : : O :
CH 3CH 2 CH 2CH 3 H H
dietil eter su
2. Bitkilerin yapısında bulunan yağları ayırmak için özütleme yön-
temi kullanılır. Eter, yağ çözücü olduğu için bitkideki yağları çö-
zerek bitkiden ayırır.
3. Kaynama noktaları farklı olan bileşikler CH -O-CH ve CH -
3
3
3
CH -OH molekül formülüne sahip olabilirler. Biri -OR fonksi-
2
yonel grubuna sahip eter, diğeri -OH fonksiyonel grubuna sahip
alkoldür. Alkol molekülleri arasındaki hidrojen bağı eter mole-
külleri arasında oluşmaz. Bu nedenle alkolün kaynama noktası
yapı izomeri olan eter molekülününkinden daha yüksek olur.
159