Page 149 - Biyoloji 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 149

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                            BİYOLOJİ 9


                                                CEVAP ANAHTARLARI
               glikozun oluştuğunu ve bitki hücrelerinde nişastayı sindiren en-  6.  Alfabemizdeki 29 çeşit harfi farklı sayı, çeşit ve sıra ile birleşti-
               zimlerin bulunduğunu ispatlar.                 rerek çok çeşitli kelimeler üretilebilir. Amino asitlerde böyle çok
             2.  7, 9 ve 11 numaralı tüplerde sükroz, sükraz enzimi ve fruktoz   farklı kombinasyonlarda birleşerek çok farklı proteinler üretile-
               ayıracı vardır. Sükraz enzimi sükrozu sindirir. Glikoz ve fruktoz   bilir. Amino asitler harflere kelimeler proteinlere benzetilebilir.
               oluşur. Fruktozun varlığını fruktoz ayıracının renk vermesiyle   7.  Proteinler hücrede ve vücutta yapım - onarım ve düzenlemeden
               açıklayabilir. Fakat glikozun da oluştuğunu ispatlayamaz. Sükro-  sorumlu organik bileşiklerdir. Enzim, antikor, hormon gibi bile-
               zun yapı taşlarından birinin de  glikoz olduğunu ispatlayabilmesi   şiklerin yapısında yer alırlar. Bu nedenle metabolizmanın sürek-
               için 7 ve 9 numaralı tüplerdeki çözeltileri farklı bir kapta karıştır-  liliği için öncelikli görevleri olan yapım, onarım ve düzenleme
               dıktan sonra 10 numaralı tüpü (glikoz ayıracını) bu karışıma ilave   için kullanılırlar. Ancak çok uzun süren açlıklarda karbonhidrat
               etmeliydi. Glikoz ayracındaki renk değişimi glikozun oluştuğunu   ve lipit yetersizliğinde yapım maddesi olan proteinler enerji elde
               ve sükrozun yapı taşlarından birinin de glikoz olduğunu ispatlar.  etmek için kullanılabilir. Bu durum hücrenin yapısının bozulması
             3.  3, 4 ve 10 numaralı tüplerde nişasta, nişastayı glikoza kadar sin-  anlamına gelir.
               diren enzimler ve glikoz ayıracı vardır. Renk değişiminin olma-    Etkinlik No: 21
               sı nişastanın enzimler tarafından sindirildiğini gösterir. Deney   1.  Burada substrat karaciğer parçaları değildir. Hidrojen peroksit sı-
               35 ⁰C'de daha kısa sürede tamamlanması enzimlerin uygun sı-  vısı substrattır. Karaciğerin ezilmesi substratın yüzeyini artırmaz.
               caklıkta daha kısa sürede ürün oluşturduğunu gösterir. Bu deney   Sadece daha fazla sayıda enzimin substratla birleşmesini sağlar.
               uygun sıcaklıkta tepkimenin daha hızlı olacağını ispatlamak için
               yapılmıştır. Burada bağımsız değişken sıcaklık, bağımlı değişken   Olası deney tasarımı: Deney kaplarında karaciğer parçaları ka-
               tepkime hızıdır.                               labilir ama üzerine hidrojen peroksit değil, pepsin enzimi ilave
             4.  1 ve 11 numaralı tüplerdeki çözeltileri karıştırmalıdır. Renk deği-  edilebilir.  Ezilmiş  karaciğerdeki  proteinlerin  (substratın)  daha
                                                              kısa sürede sindirildiği görülecektir. Bu da substrat yüzeyinin ar-
               şimi olursa fruktoz bitki hücrelerinde bulunan bir karbonhidrat   tışının tepkime hızını artırdığını kanıtlar.
               olduğu bilgisi doğrulanır.                            50 ml        50 ml        50 ml
             5.  Tasarlayamaz. Tüplerdeki enzimler sindirim enzimleridir. Sentez   Peps n  Peps n  Peps n
               hücre içinde yapılır. Hayvansal hücrelerde nişasta sentezleyebile-
               cek enzim yoktur.
              Etkinlik No: 19
             1.  Her iki kapta da yeşil rengin olması kaplarda selülozun olduğunu
               yani selülozun sindirilmediğini gösterir. Bu durum insanda ve   Parça   Doğranmı    Ez lm
               koyunda selüloz sindiren enzimin üretilmediğini gösterir.  Karac ğer  Karac ğer  Karac ğer
             2.  Selüloz sindirici enzim ya da selüloz sindirici bakteri ilave edilir.
             3.  İnsan ve koyun selüloz sindiren enzim üretemezler. Ancak otçul   2.  Arda’nın cevabı yanlıştır. Üç tüpte de aynı miktar substrat (hidro-
                                                              jen peroksit) bulunmaktadır. Enzim miktarları (karaciğer) farklı
               hayvanların sindirim kanalında selüloz sindiren bakteriler yaşar.
               Koyunun dışkısında selüloza değil de glikoza rastlanmasının ne-  olsa bile, enzimler tekrar tekrar çalışabilir. Birim zamanda oluşan
                                                              ürün miktarı farklıdır. Fakat tepkimeler tamamlanınca oluşan
               deni bağırsağında yaşayan bakterilerin selülozu sindirmesidir.   ürün miktarları aynı olacaktır.
               Dışkıda çok az glikoz bulunması, glikozun tamamının bağırsak-
               tan emilmediğini gösterir.                  3.  Tepkime hızı sürekli artar. Fabrikaya yeni işçi, makine ve kumaş
             4.  Selüloz insan tarafından sindirilmediği için kalori değeri yoktur.   alımı devam ettiği sürece fabrikada birim zamanda oluşan ürün
               Ancak bağırsak mukozasına temas etmesi bağırsakta mukus sal-  miktarı da artacaktır.
               gısını arttırarak bağırsağın korunmasını sağlar. Su tutucu özelliği   4.  Tepkime substrat bitene kadar devam eder. Substrat tükenince
               sayesinde kabızlığı önler. Ayrıca sindirilemediği için kilo almaya   tepkime durur. Fabrikada sınırlı miktarda kumaş olduğundan bu
               neden olmaz. Obezite sorunu olan kişilerin mutlaka selülozlu be-  fabrikaya sürekli işçi ve makine alınmasının ürün miktarı üzerin-
               sinler tüketmesi gerekir.                      de bir etkisi olmaz. Kumaşlar bitince üretim yapılamaz.
              Etkinlik No: 20                              5.  Tepkime sabit hızla devam eder. Fabrikaya yeni işçi ve makine
                                                              alınmayıp sürekli kumaş alınırsa bu işçiler sürekli çalışır ve sabit
             1.  Amino asitler bazik özellik gösteren amino ve asit özellik göste-  hızda üretim yapar.
               ren karboksil grubu taşır. Bu durum amfoter özellik göstermele-
               rine sebep olmaktadır. Amfoter özellikteki moleküller vücut sıvı-  6.  Olası cevap: Enzimlerle ilgili olarak bir fotokopi makinesi örnek
                                                              olarak verilebilir. Fotokopi makinesi enzime, makineye konan
               larının ve hücre sitoplazmasının aşırı pH değişimlerini önleyerek   mürekkepler ve kâğıt substrata, yazılı belgeler ürüne, birim za-
               homeostasiyi sağlar.                           manda basılan yazılı belge sayısı tepkime hızına, makineye bakım
             2.  Temel amino asitler vücut tarafından üretilemeyen amino asit-  yapılırken dişlilerine sürülen yağ aktivatöre, mürekkep püskürtü-
               lerdir. Temel amino asitler beslenme ile alınamazsa vücut birçok   cülerinde sıkışan tozlar inhibitöre benzetilebilir.
               proteini üretemeyecektir. Kişide protein eksikliğinden dolayı has-    Etkinlik No: 22
               talıklar görülecektir.
             3.  Yüksek sıcaklık, basınç, aşırı asit-bazik ortamlar, aşırı tatlı ve tuz-  1.  1 numaralı grafikte 0 - 37 °C
                                                              arası tepkime hızının arttığı,
               lu ortamlar, protein yapısının bozulmasına neden olmaktadır.   37 °C den sonra tepkime hızı-  N  asta M ktarı
             4.  Vücudun en önemli yapı maddesi proteinlerdir. Bir kişide protein   nın azaldığı ve 55 °C'de tepki-
               azlığı görülürse metabolik tepkimeler ve hücre bölünmesi yavaş-  menin durduğu görülüyor. Bu
               lar. Yaraların onarılması güçleşir. Akyuvar hücrelerinin ürettiği   bilgileri göz önüne aldığımız-
               antikorlar protein yapılıdır. Protein azlığı bağışıklığı azalttığı için   da, I. zaman aralığında hidro-
               kişinin çabuk hasta olmasına da neden olur.    liz enzimleri çalışır ve nişasta   Zaman
             5.  Proteinler DNA'daki genlere göre ribozomlarda sentezlenir. Can-  miktarı azalır. II. zaman aralı-  I  II
               lıların DNA'larında farklılıklar olduğundan protein yapısı da   ğında sıcaklık aniden 55 °C'ye
               farklıdır. Canlılar DNA'larındaki genlere göre amino asitler farklı   çıkarıldığı için enzimlerin yapısı bozulur, tepkime durur. Kalan
               sayı, çeşit ve dizilişle birleştirerek çok çeşitli proteinler üretirler.   nişasta molekülleri sindirilmeden kalır.


                                                                                                   147
   144   145   146   147   148   149   150   151   152   153   154