Page 151 - Biyoloji 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 151

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                            BİYOLOJİ 9


                                                CEVAP ANAHTARLARI
              Etkinlik No: 26                                Etkinlik No: 27
             1.  Tabloya  bakıldığında  canlıda  adenin nükleotit  sayısının  timin   1.  Ali'nin  yaptığı  model  çift zincirli olduğu  için DNA’  dır. DNA
               nükleotit  sayısına,  guanin  nükleotit sayısının  sitozin nükleotit   ökaryot hücrelerin çekirdek, mitokondri ve plastitlerinde bulu-
               sayısına eşit olduğu görülür. Aynı zamanda pürinlerin pirimidin-  nur.
               lere de eşit olduğu görülmektedir.          2.  DNA molekülünde:
             2.   İnsan ve som balığında adenin nükleotitlerin guanin nükleotitle-  Adenin sayısı = Timin sayısı
               re oranı 1,5'dur. Kolera bakterisinde ise bu oran 1'dir.   Guanin sayısı= Stozin sayısı
                                                              olduğu için DNA modeli yaparken en fazla 100 tane adenin, 100
                    A/G oranı                                 tane timin, 50 tane guanin ve 50 tane sitozin kullanılarak toplam
                                                              300 nükleotidlik bir DNA oluşturulabilir. RNA molekülü tek zin-
                                                              cirli olduğu için fosfat ve şeker sayısı yeterli olduğu sürece RNA
                    2                                         yapısına katılan nükleotitlerin tümü istenilen sayıda kullanılabi-
                                                              lir. Bundan dolayı 100 tane adenin, 50 tane urasil, 50 tane guanin
                   1,5
                                                              ve 200 tane stozin kullanılarak 400 nükleotidlik bir RNA molekü-
                    1                                         lü üretilebilir. Buna göre Ayşe'nin yapmış olduğu RNA molekülü-
                                                              nün nükleotit sayısı daha fazla olur.
                   0,5
                                                           3.  Sinir hücresi bölünemez ancak protein sentezi yapabilir. DNA
                                       Canlı grupları         sentezi yani DNA'nın eşlenmesi hücre bölünmesi sırasında ger-
                                                              çekleşir. RNA sentezi ise protein sentezi için gereklidir. Ayşe’nin
                                                              yapmış olduğu RNA sentezi sinir hücresinde yapılabilir.
                       İnsan
                                                           4.  100 timin, 150 sitozin, 200 deoksiriboz, 300 fosfat açıkta kalır.
                          Som balığı
                                                           5.  100 riboz, 200 fosfat açıkta kalır.
                             Kolera bakterisi
             3.  a) 1, 2, 4                                  Etkinlik No: 28
               b) 2, 4                                     1.  Kahvaltı: 1 dilim beyaz peynir, 1 yumurta, 2 dilim ekmek, reçel
               c) 3                                           ve tereyağ.
               ç) 1, 2, 4, 5                                  Öğle yemeği: Hamburger, patates kızartması ve kola.
               d) 4                                           Akşam yemeği: Kıymalı ıspanak, makarna ve yoğurt.
                                                              (Liste örnek olarak hazırlanmıştır.)
             4.             Hidrojen bağı 2    eker
                          1                   (Deoksiriboz)  2.  a) Program hazırlanırken tüm besin gruplarından uygun
                 O
                   O
                 P
                                           OH                  miktarlarda olmasına dikkat edilmelidir. Sağlığa zararlı olan
                O
                  O
                       O    T     A                            ürünlerden uzak durulmalıdır.
                    CH 2
                              4           O  CH 2  O               Kahvaltı  Peynir, süt, zeytin, domates.
                 O
                       3                      O  O                Ara Öğün  Salatalık.
                 P  O               5           P  O
                O
                  O
                       O            C
                    CH 2      G
                                                                 Öğle Yemeği  Izgara tavuk ve zeytinyağlı enginar.
                                            CH 2
                                          O
                               6               O  O               Ara Öğün  Elma.
                 O
                 P                              P
                   O
                                              O
                                                O
                O
                  O
                       O   C      G                              Akşam Yemeği  Kıymalı taze fasulye ve bulgur pilavı.
                    CH 2
                                                              b) Besin gruplarının bulunduğu tablodan yararlanılarak karbon-
                                            CH 2
                             7                 O               hidrat, protein, yağ içerikleri genel olarak belirlenir.
                                          O
                 O
                 P  O                8          P  O
                                              O
                                                O             c) Miktar belirlenirken dikkat edilmesi gereken unsur, kişinin
                O
                              A     T
                  O
                       O
                    CH 2                                       kalori ihtiyacı ve besinlerin kalori değerleridir.
                                                              ç) Hazır ve dondurulmuş gıdalar, kola gibi gazlı içecekler,
                                            CH 2
                                          O
                                               O               hamburger, patates kızartması gibi ürünler sağlıklı beslenme
                                   Fosfat grubu  P             kapsamında değerlendirilmez. İçerdikleri yağlar, katkı mad-
                     OH                          O
                                              O
                                                O
                                                               deleri ve pişirilme şekilleri gibi etkenler yüzünden kalp-da-
               1. Timin bazı (T)                               mar hastalıkları, tansiyon, şeker hastalığı, obezite ve kanser
               2. Adenin bazı (A)                              gibi hastalıkların oluşma riskini arttırırlar.
               3. Deoksiriboz                              3.  Besinlerle alınan enerji miktarı, metabolizma ve fiziksel aktivite
                                                              ile tüketilen enerji miktarından fazla ise kişi kilo alır yani vücu-
               4. Guanin bazı (G)                             dunda yağ depolamaya başlar. Bu durum zamanla obezite deni-
               5. Sitozin bazı (C)                            len hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Obezite; vücudun
               6. 3 tane hidrojen bağı                        yağ kütlesinin aşırı artması sonucunda, boy uzunluğuna göre
               7. Adenin bazı (A)                             vücut ağırlığının normal sınırların üzerine çıkması durumudur.
                                                              Obezite ile birlikte; şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar
               8. Timin bazı (T)                              hastalıkları, kanser, karaciğer yağlanması, reflü ve depresyon gibi
                                                              hastalıklar kendini gösterebilir.
                                                                                                   149
   146   147   148   149   150   151   152   153   154   155   156