Page 24 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 24

1.2.2. ORGANİK BİLEŞİKLER

                                               Bakterilerden insanlara kadar tüm canlıların temel yapısı inorga-
                                               nik bileşiklerin yanı sıra karbonhidrat, lipit, protein ve nükleik asit
                                               olarak  adlandırılan  organik  bileşiklerden  oluşur.  Organik  bileşik-
                                               lerin yapısında karbon ve hidrojen elementleri bulunur. Organik
                                               bileşikler bu elementlerin yanı sıra oksijen, azot, fosfor, kükürt
                                               gibi  elementleri  de  içerebilir.  Canlıları;  karbonhidrat,  lipit,  protein
                                               ve nükleik asit bileşikleri karakterize eder. Ayrıca enzimler, vitamin-
                                               ler, hormonlar, ATP gibi organik bileşikler de canlılar için önemlidir.
                                               Organik bileşikler enerji verici, yapıcı, onarıcı ve düzenleyici olarak
                                               farklı işlevlere sahiptir.
                                               Organik bileşikler, inorganik bileşiklerin aksine canlılar tarafından
                                               üretilir. Besinlerle alınan organik bileşiklerin çoğu hücre zarından
                                               geçemeyecek  kadar  büyük  olduğundan  sindirilerek  kana  geçer.
                                               Hücreler daha sonra bu maddelerden kendileri için özgül işlevler
                                               gören organik bileşikleri sentezler.
                                               Bazı karbonhidratlar ile protein ve nükleik asitler polimer adı veri-
                                               len büyük moleküllerdir. Polimerler, monomer adı verilen birbirinin
                                               aynı ya da benzeri yapı taşlarının birleşmesi ile oluşur. Monomer-
                                               ler, dehidrasyon tepkimesi ile birleşir. Dehidrasyon tepkimesi sı-
                                               rasında bir molekül su çıkışı ile birlikte iki molekül arasında bağ
                                               kurulur. Polimerler, hidroliz adı verilen tepkime ile monomerlerine
                       BİLİYOR MUSUNUZ?        ayrılır. Hidroliz, su girişi ile kimyasal bağların koparılması olup, de-
                                               hidrasyon tepkimesinin tersine işleyen bir süreçtir.
                  Maraton koşucuları en çok
                  meyve, sebze, kinoa, bulgur,
                  kahverengi pirinç, tam tahıllı   1.2.2.1. Karbonhidratlar
                  makarna, tam tahıllı ekmek
                  gibi gıdaları tüketirler. Bu   Şekerler  olarak  bilinen  karbonhidratlar;  hücrede  birinci  derecede
                  gıdaların içerisinde bulunan   enerji  kaynağı  olarak  kullanılan  (Görsel  1.33),  hücre  zarının  ve
                  karbonhidratlar uzun süren   çeperinin ayrıca nükleik asitlerle ATP’nin yapısına katılan, yapıcı,
                  antrenmanlar boyunca spor-
                  culara enerji sağlar.        onarıcı organik bileşiklerdir. Şekerler glikozit bağı kurarak bileşik-
                                               ler oluşturur. Sakkaritler olarak da bilinen karbonhidratlar, içerdiği
                                               birim şeker molekülü sayısına göre monosakkarit, disakkarit ve
                                               polisakkarit olarak gruplandırılır.



















                                                             a                                            b

                                     Görsel 1.33: a) Karbonhidrat ağırlıklı besinler bol enerji içerdiğinden
                                            b) uzun mesafe koşucuları tarafından tercih edilir.

               36
               Yaşam Bilimi Biyoloji
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29