Page 29 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 29
OKUMA PARÇASI
EKMEK İSRAFI
Devlet Plânlama Teşkilatı (DPT) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre Türkiye’de te-
mel besin, ekmek ve diğer tahıl ürünleridir. Günlük enerjinin ortalama %45’i sadece ekmekten,
%58’i ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağlanmaktadır. Sofralarımızın vazgeçilmez besin
maddesi olan ekmek, karbonhidrat ve protein kaynağı olarak beslenmede önemli bir yere sa-
hiptir (Görsel 1.45). Ülkemizde kişi başına günde yaklaşık olarak 400-450 gr ekmek tüketilmek-
tedir. Ülke genelinde kişi başına tüketilen enerji miktarının yaklaşık %45’i ve protein miktarının
%47’si ekmekten sağlanmaktadır.
Görsel 1.45 Ekmek çeşitleri
Tahıla dayalı beslenmenin hakim olduğu ülkemizde her yıl yaklaşık 44 milyar adet ekmek üre-
tilmekte ve üretilen ekmeğin yaklaşık 40 milyar adedi tüketilmektedir. 4 milyar adeti ise israf
edilmektedir. İsraf edilen ekmek, ülke ekonomisini yılda yaklaşık 700 milyon dolar zarara uğrat-
maktadır. Ekmek israfı önlenerek ülke kaynaklarının farklı alanlarda kullanılması sağlanabilir.
Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi fazla olmasına karşın israf daha az olmakta, gelir düzeyi
yükseldikçe ekmek tüketimi azalmakta ancak israf artmaktadır. Ekmeğin çöpe atılmasındaki fak-
törler; gereğinden fazla ekmek satın alınması, satın alınan ekmeğin uygun koşullarda saklanma-
ması ve kalitesinin düşük olması şeklinde sıralanabilir.
http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=123
Düzenlenmiştir.
41
Yaşam Bilimi Biyoloji