Page 29 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 29

OKUMA PARÇASI

               EKMEK İSRAFI

               Devlet Plânlama Teşkilatı (DPT) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre Türkiye’de te-
               mel besin, ekmek ve diğer tahıl ürünleridir. Günlük enerjinin ortalama %45’i sadece ekmekten,
               %58’i ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağlanmaktadır. Sofralarımızın vazgeçilmez besin
               maddesi olan ekmek, karbonhidrat ve protein kaynağı olarak beslenmede önemli bir yere sa-
               hiptir (Görsel 1.45). Ülkemizde kişi başına günde yaklaşık olarak 400-450 gr ekmek tüketilmek-
               tedir. Ülke genelinde kişi başına tüketilen enerji miktarının yaklaşık %45’i ve protein miktarının
               %47’si ekmekten sağlanmaktadır.






























                                                 Görsel 1.45 Ekmek çeşitleri



               Tahıla dayalı beslenmenin hakim olduğu ülkemizde her yıl yaklaşık 44 milyar adet ekmek üre-
               tilmekte  ve  üretilen  ekmeğin  yaklaşık  40  milyar  adedi  tüketilmektedir.  4  milyar  adeti  ise  israf
               edilmektedir. İsraf edilen ekmek, ülke ekonomisini yılda yaklaşık 700 milyon dolar zarara uğrat-
               maktadır. Ekmek israfı önlenerek ülke kaynaklarının farklı alanlarda kullanılması sağlanabilir.
               Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi fazla olmasına karşın israf daha az olmakta, gelir düzeyi
               yükseldikçe ekmek tüketimi azalmakta ancak israf artmaktadır. Ekmeğin çöpe atılmasındaki fak-
               törler; gereğinden fazla ekmek satın alınması, satın alınan ekmeğin uygun koşullarda saklanma-
               ması ve kalitesinin düşük olması şeklinde sıralanabilir.

                                                         http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=123
                                                                                         Düzenlenmiştir.











                                                                                                        41
                                                                                             Yaşam Bilimi Biyoloji
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34