Page 25 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 25

a) Monosakkaritler

            Monosakkaritler üç ile yedi arasında karbon atomu içerebilen en
            basit karbonhidratlardır. Kapalı formülleri C H 0 ’dir. Monosakka-
                                                     n  2n  n
            ritler, karbonhidratların monomerleri olup sindirimle daha küçük bi-
            rimlere ayrılmaz. Hücre zarından geçebilir. Monosakkaritler karbon
            sayıları ve içeriğindeki atomların uzaydaki dizilişine göre adlandı-
            rılır.

            Pentozlar, beş karbonlu şekerlerdir. DNA’nın yapısına katılan de-
            oksiriboz ve RNA ile ATP’nin yapısına katılan riboz biyolojik açı-  Görsel 1.34: Kan şekeri, kan şekeri
                                                                               ölçüm aletiyle kolayca ölçülebilir.
            dan en önemli pentozlardır. Deoksiribozun ribozdan farkı, bir oksi-
            jen atomunun eksik olmasıdır.

            Heksozlar, altı karbonlu monosakkaritlerdir. C H O  kapalı formü-
                                                       6  12  6
            lüne sahiptir. En önemli heksozlardan biri olan ve kan şekeri veya
            üzüm  şekeri  olarak  da  bilinen  glikoz,  tüm  canlı  hücrelerde  bu-
            lunur ve hücrelerin öncelikli enerji kaynağıdır. Sağlıklı bir insanın
            açken her 100 mL kanında yaklaşık 70-110 mg glikoz bulunmalıdır
            (Görsel 1.34). Kan şekerinin çok yükselmesi veya düşmesi vücuda
            ciddi  zararlar  verir.  Glikoz,  fotosentezle  üretilir  ve  amino  asitler,
            yağ asitleri gibi diğer organik moleküllere dönüştürülür. Glikoz, bir-
            çok disakkarit ile polisakkaritin yapı taşıdır.
            Kapalı formülleri aynı, açık formülleri farklı olan moleküllere izomer
            adı verilir. Glikoz, fruktoz ve galaktoz birbirinin yapısal izomeridir.
            Fruktoz, meyvelerde (Görsel 1.35) çok bulunduğundan meyve şe-     Görsel 1.35: Meyveler fruktoz içerir.
            keri, galaktoz bazı bitkilerde de bulunmasına rağmen memelilerin
            sütünde  daha  çok  bulunduğundan  süt  şekeri  olarak  adlandırılır.
            Heksozların tamamı tatlı olup en tatlı heksoz fruktozdur.
            1970'li yıllarda mısır şurubundaki glikozu, ondan daha tatlı frukto-
            za  dönüştürecek  sistem  geliştirilmiştir.  Günümüzde  meşrubat  ve
            işlenmiş  gıdalarda  bolca  bulunan  mısır  şurubu  glikoz  ve  fruktoz
            karışımıdır.
            b) Disakkaritler

            İki adet heksoz, dehidrasyon tepkimesiyle glikozit bağı kurarak di-
            sakkaritleri oluşturur. Örneğin malt şekeri veya arpa şekeri olarak
            bilinen maltoz, iki glikoz molekülünün bağlanmasıyla oluşur (Gör-
            sel 1.36). Maltoz en çok arpada bulunur.




                                                          Glikozit bağı
                                      Dehidrasyon
               Glikoz   +    Glikoz                  Glikoz        Glikoz   + H O
                                                                                2
                                        Hidroliz

                                                            Maltoz


                    Görsel 1.36: Maltoz iki glikoz molekülünün birleşmesiyle oluşan arpa şekeridir.

                                                                                                        37
                                                                                             Yaşam Bilimi Biyoloji
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30