Page 26 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 26
Sükroz (sakkaroz), glikoz ve fruktozun birleşmesiyle oluşur (Gör-
sel 1.37). En çok bulunan disakkarit olup “çay şekeri” olarak da
bilinir (Görsel 1.38). Havuç, şeker pancarı, şeker kamışı gibi bitki-
lerde bol miktarda bulunur.
Glikozit bağı
Dehidrasyon
Glikoz + Fruktoz Glikoz Fruktoz + H O
2
Hidroliz
Sükroz
Görsel 1.37: Sükroz oluşumu
Laktozun monomerleri glikoz ve galaktozdur (Görsel 1.39). Laktoz
memeli canlıların süt salgısı içerisinde bol miktarda bulunur (Gör-
sel 1.40).
Görsel 1.38: Çay şekeri
Glikozit bağı
Dehidrasyon
Glikoz + Galaktoz Glikoz Galaktoz + H O
2
Hidroliz
Laktoz
Görsel 1.39: Laktoz oluşumu
Disakkaritler, hidroliz edildiğinde açığa çıkan monomerler hücre
zarından geçebilir.
c) Polisakkaritler
Polisakkaritler, çok sayıda glikozun glikozit bağıyla birleşmesi so-
nucunda oluşan polimerlerdir. Nişasta, glikojen, selüloz ve kitin
Görsel 1.40: Sütte bulunan şeker laktozdur. polisakkarit örnekleridir (Görsel 1.41).
Selüloz Nişasta Glikojen
a b c
Görsel 1.41: Glikoz moleküllerinin farklı şekillerde bağlanmasıyla a) selüloz b) nişasta c) glikojen gibi polisakkaritler oluşur.
38
Yaşam Bilimi Biyoloji