Page 28 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 28
ETKİNLİK
Etkinliğin Amacı
Etkinlik Adı Besinlerin nişasta ve glikoz
Etkinlik No. Besinlerde karbonhidrat var-
1.3 içeriklerini tespit edip karşı-
lığının tespit edilmesi laştırmak
Araç Gereç
♦ Toz nişasta ♦ Bal ♦ Damlalık ♦ Dört adet deney
♦ Ekmek içi ♦ Glikoz çözeltisi ♦ Pipet tüpü
♦ Patates ♦ Benedict (Benedik) ♦ Bisturi ♦ Tüplük
♦ Kuru soğan çözeltisi ♦ Su ♦ Maşa
♦ Salatalık ♦ İyot (lügol) ♦ Beher ♦ Isıtıcı
♦ Elma suyu çözeltisi ♦ Beş adet lam
Ön Bilgi
Nişasta + İyot çözeltisi Mavi-mor renk verir.
Isı
Glikoz + Benedict çözeltisi Kiremit kırmızısı renk verir (Görsel 1.44).
Görsel 1.44: Benedict çözeltisi glikoz ile kiremit
kırmızısı renk verir.
Uygulama
♦ Patates, kuru soğan ve salatalığı dikkatli bir şekilde bisturi yardımıyla soyup doğrayınız.
Beş adet lam alınız. Lamların üzerine sırasıyla toz nişasta, ekmek içi, bir parça patates,
kuru soğan ve salatalık koyunuz. Her birinin üzerine birer damla iyot çözeltisi damlatınız.
Gördüğünüz değişimleri not ediniz.
♦ Dört adet deney tüpü alıp tüplüğe yerleştiriniz. Birincisine (kontrol grubu) beş damla su,
ikincisine beş damla glikoz çözeltisi, üçüncüsüne beş damla elma suyu, dördüncüsüne beş
damla bal koyunuz. Her birinin üzerine iki damla Benedict çözeltisi ekleyip karıştırınız. Tüp-
leri maşa ile tutup kaynayan su banyosuna daldırınız. Renk değişimlerini izleyip not ediniz.
Sonuçlandırma
1. Üzerine iyot çözeltisi damlattığınız besinlerde renk değişimi koyudan açığa doğru nasıl
sıralandı?
2. Benedict çözeltisi damlattığınız tüplerde renk değişimi koyudan açığa doğru nasıl sıralandı?
3. En çok ve en az nişasta içeren besinler hangileridir?
4. En çok ve en az glikoz içeren besinler hangileridir?
40
Yaşam Bilimi Biyoloji