Page 28 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 28

ETKİNLİK



                                                                                    Etkinliğin Amacı
                                                       Etkinlik Adı             Besinlerin nişasta ve glikoz
                         Etkinlik No.             Besinlerde karbonhidrat var-
                              1.3                                               içeriklerini tespit edip karşı-
                                                  lığının tespit edilmesi       laştırmak



                  Araç Gereç
                  ♦  Toz nişasta         ♦  Bal                  ♦  Damlalık            ♦  Dört adet deney
                  ♦  Ekmek içi           ♦  Glikoz çözeltisi     ♦  Pipet                  tüpü
                  ♦  Patates             ♦  Benedict (Benedik)   ♦  Bisturi             ♦  Tüplük
                  ♦  Kuru soğan             çözeltisi            ♦  Su                  ♦  Maşa
                  ♦  Salatalık           ♦  İyot (lügol)         ♦  Beher               ♦  Isıtıcı
                  ♦  Elma suyu              çözeltisi            ♦  Beş adet lam

                  Ön Bilgi
                   Nişasta +    İyot çözeltisi          Mavi-mor renk verir.
                                                 Isı
                   Glikoz +   Benedict çözeltisi        Kiremit kırmızısı renk verir (Görsel 1.44).














                                             Görsel 1.44: Benedict çözeltisi glikoz ile kiremit
                                                       kırmızısı renk verir.
                  Uygulama

                  ♦  Patates,  kuru  soğan  ve  salatalığı  dikkatli  bir  şekilde  bisturi  yardımıyla  soyup  doğrayınız.
                     Beş  adet  lam  alınız.  Lamların  üzerine  sırasıyla  toz  nişasta,  ekmek  içi,  bir  parça  patates,
                     kuru soğan ve salatalık koyunuz. Her birinin üzerine birer damla iyot çözeltisi damlatınız.
                     Gördüğünüz değişimleri not ediniz.
                  ♦  Dört  adet  deney  tüpü  alıp  tüplüğe  yerleştiriniz.  Birincisine  (kontrol  grubu)  beş  damla  su,
                     ikincisine beş damla glikoz çözeltisi, üçüncüsüne beş damla elma suyu, dördüncüsüne beş
                     damla bal koyunuz. Her birinin üzerine iki damla Benedict çözeltisi ekleyip karıştırınız. Tüp-
                     leri maşa ile tutup kaynayan su banyosuna daldırınız. Renk değişimlerini izleyip not ediniz.
                  Sonuçlandırma
                  1.  Üzerine iyot çözeltisi damlattığınız besinlerde renk değişimi koyudan açığa doğru nasıl
                     sıralandı?

                  2.  Benedict çözeltisi damlattığınız tüplerde renk değişimi koyudan açığa doğru nasıl sıralandı?
                  3.  En çok ve en az nişasta içeren besinler hangileridir?
                  4.  En çok ve en az glikoz içeren besinler hangileridir?


               40
               Yaşam Bilimi Biyoloji
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33