Page 32 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 32

b) Fosfolipitler

                                               Fosfolipitler;  gliserole  bağlı  iki  yağ  asidi  ve  bir  fosfat  grubundan
                        ARAŞTIRINIZ            oluşan  lipit  çeşididir.  Fosfolipitler  hücre  zarının  yapısına  katılır.
                 Trans yağ nedir? Trans yağların   Fosfolipitlerin fosfat uçları hidrofilik (suyu seven) ancak yağ asit-
                 insan vücudu üzerindeki etkile-  lerinden oluşan kuyruk kısımları hidrofobiktir (suyu sevmeyen). Bu
                 rini araştırınız.             nedenle sulu ortamda fosfolipitlerin hidrofobik kısımları içeri, hid-
                                               rofilik baş kısımları da dışarı bakacak şekilde çift katlı tabaka oluş-
                                               turur. Hücre zarında bulunan fosfolipitler bu şekilde düzenlenmiştir
                                               (Görsel 1.53).




                        Hidrofilik kısım

                      Hidrofobik kısımlar
                        Hidrofilik kısım








                                                        Görsel 1.53: Hücre zarını oluşturan çift katlı fosfolipit tabakası


                                               c) Steroitler

                                               Monomer yapılı bir yağ çeşidi olan steroitlere kolesterol ve omur-
                       BİLİYOR MUSUNUZ?        galı  hayvanların  eşeysel  hormonları  örnek  verilebilir.  Kolesterol,
                                               hayvan hücre zarlarının bileşeni olup zarın akışkanlığını artırırken
                 A vitamininin öncüsü; bir lipit
                 çeşidi olan yeşil, sarı ve tu-  esneklik  ve  dayanıklılığını  da  sağlar.  Ayrıca  bazı  steroitler  tes-
                 runcu renkli meyve ve sebze-  tosteron,  östrojen  gibi  hormonların  öncül  maddesidir.  Kolesterol
                 lerde bulunan beta karotendir.   omurgalılarda  karaciğerde  sentezlendiği  gibi  besinlerle  de  alınır.
                 D, E ve K vitaminleri birer lipit   Safranın yapısına katılır. Yumurta sarısı, tavuk derisi, sakatat ile
                 türevidir.
                                               ıstakoz, karides gibi deniz kabuklularını fazla tüketmek kanda ko-
                                               lesterol  seviyesini  yükseltir.  Bu  durum  damar  sertliği  ve  tıkanık-
                                               lığına  yol  açar  (Görsel  1.54).  Kalbi  besleyen  damarlar  tıkanırsa
                                               kalp  krizi,  beyni  besleyen  damarlar  tıkanırsa  bilinç  kaybı  ve  felç
                                               görülebilir.

                                                                           Kolesterol




                              DÜŞÜNÜP
                           YORUMLAYINIZ

                 Bazı sporcular, performansla-
                 rını artırmak için doğal ya da
                 yapay steroitler kullanır. Bu
                 steroitler performans arttır-
                 maya nasıl yardımcı olur ve
                 sağlığı nasıl etkiler?

                                                   Görsel 1.54: Fazla kolesterol, damarlarda birikerek tıkanmaya neden olabilir.

               44
               Yaşam Bilimi Biyoloji
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37