Page 33 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 33
ETKİNLİK
Etkinlik Adı Etkinliğin Amacı
Etkinlik No. Besinlerde yağ varlığının tes- Besinlerin içeriklerinde yağ
1.4
pit edilmesi olup olmadığını gözlemlemek
Araç Gereç
♦ Patates ♦ Ekmek ♦ Bisturi
♦ Ceviz ♦ Beyaz kâğıt ♦ 10 adet deney tüpü
♦ Zeytin ♦ Saf su ♦ Tüplük
♦ Zeytinyağı ♦ Etanol (etil alkol) ♦ Damlalık
♦ Süt ♦ Pipet
Ön Bilgi
♦ İçerisinde yağ bulunan katı maddeler, beyaz bir kâğıda sürüldüğünde kâğıtta saydam bir
leke bırakır (Görsel 1.55).
♦ Yağlar, alkolde çözündüğünden içinde yağ bulunan maddeler alkol içinde bir süre bekletilip
üzerine su ilave edilirse karışımın yüzeyinde süt görünümlü damlacıklar oluşur.
Görsel 1.55: Zeytinin beyaz kağıt üzerinde bıraktığı yağ lekesi
Uygulama
♦ Patates, ceviz, zeytin ve ekmeği beyaz kağıt parçalarının üzerine ayrı ayrı yerlere bastırarak
sürünüz. Süt ve zeytinyağı damlatınız. Kâğıtları kurumaya bırakıp gözlemlerinizi not ediniz.
♦ Küçük parçalara ayırdığınız patates, ceviz, zeytin, ekmek ile 10 damla sütü ayrı ayrı deney
tüplerinin içine koyunuz. Üzerine 20 damla saf etanol ekleyip tüpleri çalkalayınız.
Sonuçlandırma
1. Hangi kâğıt parçalarının üzerinde saydam leke oluştu?
2. Hangi deney tüpündeki karışımın yüzeyinde süt görünümlü damlacıklar oluştu?
3. Gözlemlerinize dayanarak test ettiğiniz maddelerin hangisinde yağ olduğunu söyleyebilirsiniz?
45
Yaşam Bilimi Biyoloji