Page 36 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 36

SAĞLIK BİLGİSİ                 1.3.1.2. Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Önemi




                                             Yeterli ve dengeli beslenme yaşamın her döneminde insan sağlığı-
                                      nın temelini oluşturur. Yeterli ve dengeli beslenme herkes için aynı değildir.
       1. ÜNİTE                       Burada yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite durumu, diyabet ve hamilelik gibi özel
                                      diyet gerektiren durumlar beslenmenin içeriğini değiştirir Okul çağı, çocuklar
                                      için fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu, yaşam boyu devam
                                      edebilecek  davranışların  büyük  ölçüde  oluştuğu,  yetişkinlik  hastalıklarının
                                      gelişimi açısından ise en riskli dönemdir. Bu dönemde yaygın olarak görülen
                                      beslenme sorunları;
                                              •  D vitamini, kalsiyum ve iyot yetersizlikleri ile demir eksikliği anemisi,
                                              •  Şekerli ve yağlı gıdaların fazla tüketilmesiyle şişmanlığın ortaya
                                                çıkması,
                                              •  Yeme bozuklukları,
                                              •  Diş çürükleridir.
                                             Beslenme konusundaki araştırmalar, yetersiz beslenme kadar aşırı
                                      beslenmenin de sağlığı ve yaşam süresini olumsuz yönde etkilediğini göster-
                                      mektedir. Yeterli ve dengeli beslenmek için

                                              •  Enerji harcanmasına uygun beslenilmeli,
                                              •  Öğün atlanmamalı,
                                              •  Besin çeşitliliği artırılarak her öğünde farklı besin gruplarından tü-
    48                                          ketilmeli,

                                              •  Özellikle meyve, sebze ve protein içeren besinler her gün tüketilmeli,
                                              •  Besin değeri düşük ve enerjisi yüksek yiyecek ve içeceklerin tüke-
                                                timi sınırlandırılmalıdır.
                                             Besin gruplarından süt ve süt ürünleri, büyüme çağındaki bireyler için
                                      önemli bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. Yaş ve cinsiyete göre günlük alın-
                                      ması gereken besin miktarları aşağıdaki tabloda verilmiştir (Tablo 1.2).
                   Tablo 1.2
                   Yaş ve cinsiye göre besin miktarları (www.beslenme.gov.tr)

                                                     YAŞ VE CİNSİYET GRUPLARI

                                                                                   65
                                                            10-18   YAŞ  19-65 YAŞ  YAŞ+  19-50   51-65   65 YAŞ+
                                                                                         YAŞ    YAŞ
                                        1-3    4-6   7-9
                       BESİN GRUPLARI
                                        YAŞ      YAŞ  YAŞ
                                                                         Yetişkin   Yaşlı             Yaşlı kadın
                                                          Erkek   Kadın                  Yetişkin kadın
                                                                          erkek   erkek
                                                              PORSİYON
                   SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ (200 ml)  4  3-4  3  4       4       3      4      3      4        4
                   ET VE ET ÜRÜNLERİ (100 g)  1-1.5  1.5  1.5  2    3      2.5-3  2.5-3  2.5-3  2.5-3    2.5-3
                   EKMEK VE TAHIL GRUBU (25 g)  2  3  5     9       7       8      5      7      7        4
                   SEBZE VE MEYVELER (150 g)  2.5  3.5  4   5       5       5      5      5      5        5
                                             Vücudumuz egzersiz sırasında, dinlenme durumuna göre daha fazla
                                      enerji harcamaktadır. Çünkü egzersiz sırasında
                                         •   Kaslar daha güçlü kasılır,
                                         •   Kalp atımı hızlanır,
                                         •   Kalp vücuda kanı daha hızlı pompalar,
                                         •   Akciğerler daha hızlı çalışır.
                                             Bilindiği gibi egzersiz yapanların yapmayanlara göre günlük enerji ih-
                                      tiyaçları daha yüksektir.  Besinlerin bileşimindeki karbonhidratlar, proteinler
                                      ve yağlardan belirli enzimlerin düzenlediği ve hormonların denetlediği tep-
                                      kimelerle enerji elde edilmektedir. Bu nedenle sporcular daha yüksek enerji
                                      içeren özel diyetlerle beslenmelidir.
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41