Page 38 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 38
SAĞLIK BİLGİSİ Kahvaltının Önemi
Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder. Akşam yemeği ile
kahvaltı arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre vardır. Bu süre içinde vücut, be-
1. ÜNİTE sin ögelerinin tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyinde yeterince
enerji oluşmaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı
gibi sıkıntılar yaşanır. Kahvaltıda yeterli protein tüketen bireylerde iş verimi
ve konsantrasyon yüksektir. Kahvaltı yapmayanlarda ise anlama ve kavrama
hızı düşer. Bu yüzden kahvaltı günün en önemli öğü-
nüdür. Düşük protein içeren kahvaltı alımından sonraki
ikinci ve üçüncü saatler arasında kan şekeri açlık sevi-
yesinin altına düşer ve kişilerde açlık hissi oluşur. Yeterli
protein içeren kahvaltıdan sonra ise kan şekeri düzenli
seyreder, böylece kişilerde açlık hissi oluşmaz.
Güne istekli başlamada ve günü elverişli bir bi-
çimde sürdürmede sabah kahvaltısının miktarı ve içeriği
büyük önem taşır (Görsel 1.56). Aşağıda sağlıklı menü
örneği verilmiştir. Siz de bu örnek menüyü inceleyerek
gün boyu tükettiğiniz besinlerle karşılaştırınız. Kendini-
ze sağlıklı bir menü oluşturunuz. Hazırladığınız menüyü
Görsel 1.56 arkadaşlarınızın hazırladığı menülerle karşılaştırınız.
50 Güne enerjik başlamada kahvaltı
büyük önem taşır.
Arkadaşınızın
Örnek Menü Sizin Menünüz
Menüsü
SABAH
• 1 adet yumurta
• 1 su bardağı süt
• 4-5 dilim tam buğday ekmeği
• 1 yemek kaşığı pekmez
• 7-8 adet zeytin
• 1 dilim beyaz peynir
• 5 adet ceviz
• 2 adet domates
• 1 adet sivri biber
ÖĞLE ÖNCESİ
• 1-2 adet meyve (portakal, muz)
ÖĞLE
• 1 porsiyon köfte
• 1 porsiyon pilav
• 1 bardak ayran
• 3-4 dilim tam buğday ekmeği
• 1 porsiyon mevsim salatası
İKİNDİ
• 1-2 adet meyve (kivi, mandalina)
AKŞAM
• 1 kâse yayla çorbası
• 1 porsiyon balık
• 1 porsiyon makarna
• 1 porsiyon mevsim salatası
• 2-3 dilim yoğun tahıllı ekmek
GECE
• 1 bardak süt