Page 42 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 42
SAĞLIK BİLGİSİ ÖĞRENDİKLERİMİZİ DEĞERLENDİRELİM
1. ÜNİTE 1. Fiziksel aktivite ile sağlık arasında nasıl bir ilişki vardır?
2. Yeterli ve dengeli beslenme neden önemlidir? Açıklayınız.
3. Obezitenin oluşmasındaki başlıca risk etmenleri nelerdir?
4. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üze-
re obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek
amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı
veya silme bir tatlı kaşığı) olarak önermektedir. Aşırı tüketildiğinde sağlığımızı olumsuz etkileyebi-
len tuzun daha az tüketilmesini sağlamak amacıyla 2011 yılından beri Sağlık Bakanlığınca “Türkiye
Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” uygulanmaktadır. 2012’de yine Türk Yüksek tansiyon
ve Böbrek Hastalıkları Derneğince tekrarlanan “Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması (SALTurk 2)”nda
kişi başı günlük tuz tüketimi 15 g/gün bulunmuştur.
a) DSÖ’ye göre günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı ile ülkemizdeki miktarı karşılaştırınız?
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
54
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
b) Okul yemekhanelerinde masalarda tuzlukların kaldırılmasının sebebi ne olabilir?
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
c) Aşırı tuz tüketiminin neden olduğu hastalıklar nelerdir?
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................