Page 37 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 37

SAĞLIK BİLGİSİ
                 Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenme-
          dir (Görsel 1.54). Beslenme açlık duygusunu bastırmak,
          karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek, iç-
          mek değildir.
                 Beslenme;  sağlığı  korumak,  geliştirmek  ve  ya-
          şam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan                                                  1. ÜNİTE
          besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda
          almaktır. Besin ögeleri vücudun ihtiyacı kadar alınama-
          dığında “yetersiz beslenme” oluşur.
                 Vücudu oluşturan hücrelerin düzenli ve denge-
          li çalışması için besin ögelerinden yağlar, karbonhidrat-
          lar, proteinler, vitaminler ve mineraller yeterli miktarda
                                                                                                     Görsel 1.54
          alınmalıdır. Tek taraflı beslenmek, vücuda sadece prote-                        Yeterli ve dengeli beslenme
          in veya karbonhidrat almak yanlıştır.

                 Sağlığın  korunmasında  ve
          hastalıkların  önlenmesinde  yeterli  ve              BESİN GRUPLARI
          dengeli beslenme temeldir. Yeterli ve
          dengeli  beslenme  için  dört  yapraklı
                                                 1) SÜT ve SÜT                              2) ET, YUMURTA ve
          yonca modeli ile ifade edilen besinler                                               KURU BAKLAGİLLER
                                                   ÜRÜNLERİ
          her  öğünde  yeterli  miktarda  tüketil-
          melidir (Görsel 1.55).                                                                                 49
                 Birinci  grup,  süt  ve  süt  ürün-
          lerinin  yer  aldığı  gruptur.  Bu  grupta
          yer  alan  başlıca  besinler  süt,  yoğurt
          ve  peynirdir.  Bu  ürünler  kalsiyum
          yönünden  zengin  olmaları  nedeni-
          yle özellikle çocuklarda kemiklerin ve   4) TAHILLAR
          dişlerin sağlıklı gelişmesinde; yetişkin-
                                                                                                 3) SEBZE ve
          lerde  ise  kalp-damar  hastalıkları  ve                                                 MEYVELER
          osteoporozdan korunmada önemlidir.

                                                                                                     Görsel 1.55
                 İkinci grupta et, yumurta ve kuru baklagiller yer almaktadır. Bu grupta-           Besin grupları
          ki  besinler  protein,  B  vitamini  ve  demirden  zengindir.  Protein,  büyüme  ve
          gelişme için başta gelen besin ögesidir. Aynı zamanda vücutta enerji kaynağı
          olarak da kullanılır.
                 Üçüncü grupta sebze ve meyveler bulunmaktadır. Sebze ve meyvel-
          er, vitamin ve bazı mineraller açısından oldukça zengin kaynaklardır.
                 Dördüncü  grupta  ekmek  ve  tahıllar  yer  almaktadır.  Karbonhidrat-
          lar,  vitaminler,  mineraller,  proteinler  ve  yağları  içermeleri  nedeniyle  sağlık
          açısından oldukça önemli besinlerdir. Bu ögelerin herhangi biri alınmadığın-
          da gereğinden az ya da çok alındığında büyüme ve gelişme yeterli olmaz
          ve sağlık bozulur. Bu duruma “dengesiz beslenme” denir. Dengesiz beslen-
          menin önlenmesinde, sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılması büyük bir
          önem taşır.Tek yönlü beslenme, aç kalma veya aşırı beslenme gibi durumlar-
          da organizmanın bu sistemlerde oluşturduğu değişimler sağlığı da olumsuz
          yönde etkileyecektir. Metabolizmanın düzenli çalışması için günde en az üç
          öğün besin tüketilmesi ve öğünler arasında geçen sürenin 4-5 saat olması
          gerekmektedir.
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42