Page 37 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 37
SAĞLIK BİLGİSİ
Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenme-
dir (Görsel 1.54). Beslenme açlık duygusunu bastırmak,
karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek, iç-
mek değildir.
Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve ya-
şam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan 1. ÜNİTE
besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda
almaktır. Besin ögeleri vücudun ihtiyacı kadar alınama-
dığında “yetersiz beslenme” oluşur.
Vücudu oluşturan hücrelerin düzenli ve denge-
li çalışması için besin ögelerinden yağlar, karbonhidrat-
lar, proteinler, vitaminler ve mineraller yeterli miktarda
Görsel 1.54
alınmalıdır. Tek taraflı beslenmek, vücuda sadece prote- Yeterli ve dengeli beslenme
in veya karbonhidrat almak yanlıştır.
Sağlığın korunmasında ve
hastalıkların önlenmesinde yeterli ve BESİN GRUPLARI
dengeli beslenme temeldir. Yeterli ve
dengeli beslenme için dört yapraklı
1) SÜT ve SÜT 2) ET, YUMURTA ve
yonca modeli ile ifade edilen besinler KURU BAKLAGİLLER
ÜRÜNLERİ
her öğünde yeterli miktarda tüketil-
melidir (Görsel 1.55). 49
Birinci grup, süt ve süt ürün-
lerinin yer aldığı gruptur. Bu grupta
yer alan başlıca besinler süt, yoğurt
ve peynirdir. Bu ürünler kalsiyum
yönünden zengin olmaları nedeni-
yle özellikle çocuklarda kemiklerin ve 4) TAHILLAR
dişlerin sağlıklı gelişmesinde; yetişkin-
3) SEBZE ve
lerde ise kalp-damar hastalıkları ve MEYVELER
osteoporozdan korunmada önemlidir.
Görsel 1.55
İkinci grupta et, yumurta ve kuru baklagiller yer almaktadır. Bu grupta- Besin grupları
ki besinler protein, B vitamini ve demirden zengindir. Protein, büyüme ve
gelişme için başta gelen besin ögesidir. Aynı zamanda vücutta enerji kaynağı
olarak da kullanılır.
Üçüncü grupta sebze ve meyveler bulunmaktadır. Sebze ve meyvel-
er, vitamin ve bazı mineraller açısından oldukça zengin kaynaklardır.
Dördüncü grupta ekmek ve tahıllar yer almaktadır. Karbonhidrat-
lar, vitaminler, mineraller, proteinler ve yağları içermeleri nedeniyle sağlık
açısından oldukça önemli besinlerdir. Bu ögelerin herhangi biri alınmadığın-
da gereğinden az ya da çok alındığında büyüme ve gelişme yeterli olmaz
ve sağlık bozulur. Bu duruma “dengesiz beslenme” denir. Dengesiz beslen-
menin önlenmesinde, sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılması büyük bir
önem taşır.Tek yönlü beslenme, aç kalma veya aşırı beslenme gibi durumlar-
da organizmanın bu sistemlerde oluşturduğu değişimler sağlığı da olumsuz
yönde etkileyecektir. Metabolizmanın düzenli çalışması için günde en az üç
öğün besin tüketilmesi ve öğünler arasında geçen sürenin 4-5 saat olması
gerekmektedir.