Page 39 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 39

SAĞLIK BİLGİSİ
          Aşırı Yağlı, Şekerli, Tuzlu Yiyecek ve İçecekler Tüketmenin Sağlığa
          Olumsuz Etkileri

                 Yağlar yüksek enerji veren besin ögeleridir. Sağlık açısından bakıldı-
          ğında yağ miktarını azaltmak yararlıdır. Bunun için de çok fazla yağ içerme-
          yen sebze ve meyveler, tahıllar, yağsız kırmızı et, derisiz kanatlı hayvan etle-
          ri, balık ve düşük yağlı besinlerden oluşan sağlıklı bir öğün tercih edilmelidir.                        1. ÜNİTE
          Besinlerle alınan yağ ve kolesterol miktarının fazlalığı şişmanlığa, kalp-da-
          mar hastalıklarına, diyabet, kanser, kemik ve cilt problemlerine yol açabilir.
                 Şeker içeriği fazla besinlerin tüketimi enerji alımını artırmaktadır. Fi-
          ziksel aktivite yetersizliği ve kalori alımındaki artış vücut ağırlığının artmasına
          neden olur. Sonuçta kilo fazlalığı kalp-damar hastalıkları olmak üzere, diya-
          bet, yüksek tansiyon ve kanser gibi hastalıklar için de risk oluşturur.
                 Besinleri işleme veya hazırlama sürecinde şeker veya şurup eklen-
          mektedir. Bu ekleme besinlerde doğal olarak bulunan şeker değildir. Dışarı-
          dan besine şeker eklenmesi besinin enerji içeriğini artırır. Ülkemizde hamur
          işi ve sütlü tatlılar, reçel, marmelat sıklıkla sevilerek tüketilen besinlerdir ve
          enerji içerikleri yüksektir. Ayrıca gazlı içecekler, hazır meyve suları, şeker-
          lemeler, dondurma, kek ve kurabiyeler şeker eklenerek üretilen besinlerdir.
          Şeker ve şekerli besinlerin fazla miktarda tüketimi aşırı enerji alımının nede-
          nidir. Bu durum vücut ağırlığının artmasına (şişmanlığa) ve besleyici değeri
          yüksek olan besinlerin tüketiminin de azalmasına neden olur. Bu nedenle bu
                                                                                                                 51
          tür besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.
                 Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan sodyum, doğal yiyecek tuzu
          olarak adlandırılır. Sofra ya da mutfak tuzunun da büyük bir bölümü sodyum-
          dur. Tuz (sodyum klorür), lezzet verici özelliği nedeniyle besin hazırlamada
          kullanıldığı gibi küflenme, böceklenme gibi durumları ön-
          lemek için besin saklama işlemlerinde de kullanılır. Sağlık
          açısından  değerlendirildiğinde  sodyum  organizmada  sıvı
          dengesini sağlamada ve kan basıncının düzenlenmesinde
          rol oynar. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına (yük-
          sek tansiyona) yol açabilir. Aynı zamanda idrarla kalsiyum
          atımını artırarak kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur.
          Bilindiği gibi kemiklerde kalsiyum kaybının artışı osteopo-
          roz ve kemiklerin kırılma riskini artırır. Bu nedenle lezzeti-
          ne bakılmadan yiyeceklere tuz eklenmemeli ve fazla tuzlu
          besinler tüketilmemelidir.
                                                                                                     Görsel 1.57
                 Oluşturduğu  hastalıklardan  dolayı  fazla  miktarda         Yiyeceklerde az tuz, şeker ve un kullanılmalıdır.
          kullanılan tuz, şeker ve un kullanımının azaltılması gerek-
          mektedir (Görsel 1.57).

          1.3.1.3. Obezite


                 Obezite  günümüzün  en  önemli  sağlık  sorunları
          arasında yer almaktadır. Hazır yemek sistemindeki besin-
          ler uzun dönemde sağlık problemlerine neden olmaktadır
          (Görsel  1.58).  Bu  sağlık  problemlerinin  başında  obezite
          (şişmanlık) gelmektedir. DSÖ  obeziteyi, sağlığı bozacak
          ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlamıştır.
          Obezitenin Nedenleri
                                                                                                     Görsel 1.58
                 Obeziteyi oluşturan etmenler tam olarak açıklana-
                                                                                                    Besin seçimi
          mamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme, fiziksel aktivite
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44