Page 10 - Tarih-10 | 7.Ünite
P. 10

7. ÜNİTE




























               Görsel 7.9
               Osmanlı Dönemi saray mutfağı   Osmanlı Mutfağı
               (Topkapı Sarayı)
                                              Türk mutfağı (Görsel 7.9) çeşit ve lezzet açısından olduğu kadar
                                              yiyecek hazırlama ve pişirme teknikleri, özel gün yemekleri, mutfak
                                              araç ve gereçleri açısından da çok zengindir. Osmanlı Devleti’nin
                                              gelişme ve büyümesine bağlı olarak Türk mutfağı da büyük bir
                                              gelişme göstermiştir. Osmanlılarda et, süt, yoğurt, peynir, yağ gi-
                                              bi ürünler beslenme sisteminin esasını teşkil etmektedir. Saray
                                              mutfak geleneğinde, kuzu ve koyun etiyle hazırlanan kebap, yah-
                                              ni, külbastı, kızartma ve köfteler; tahıl ve baklagillere dayanan
                                              et suyu ile pişirilmiş çorbalar ve pilav çeşitleri vardır. Yemekler
                                              her zaman tuzsuz tereyağı ile pişirilmiş ve baharat yaygın olarak
                                              kullanılmıştır. Domates ve salça Osmanlı mutfağına XIX. yüzyılda
                                              girmiştir. Tencere yemekleri koruk, limon suyu, nar ekşisi, soğan
                                              ve çeşitli baharatlar ile tatlandırılmıştır.

                                              Osmanlı’da Kılık Kıyafet
                                              Osmanlı Devleti’nde kılık kıyafet kültürünün oluşmasında din
                                              kuralları, yaşanılan çevre, sosyal yapı, gelenek ve kanunlar gibi
                                              unsurlar etkili olmuştur. İslamiyetʼten önce Türk kadın ve erkekleri
                                              üstte gömlek ve kaftan, başlarında börk, kalpak veya takke benzeri
                                              başlıklar taşımıştır. Osmanlı’da kadınların giyim tarzında yüzyıllara
                                              göre küçük değişiklikler olsa da kıyafetlerin genel özelliklerini
                                              devam ettirmiştir. Fatih zamanına kadar kadınların yüzlerini ört-
                                              medikleri yalnızca başlarını örttükleri sokak giysisi olarak ferace ve
                                              yaşmak kullandıkları görülmüştür. İstanbulʼun alınması, Türkler’in
                                              yerleşik düzene geçmesi, imparatorluğun sınırlarının genişlemesi
                                              ve ekonomik koşullar, kadın ve erkek dünyasının ayrılmasına ve
                                              kadınların sokak giysilerine kurallar konmasına neden olmuştur.
                                              Bu dönemde çıkarılan emirlerde, kadın giysileri üzerinde ayrıntı-
                                              ları ile durulmuş, feracelerin süslemeleri, yaşmakların biçimleri,
                                              kalınlığı hatta rengi bile devlet tarafından düzenlenmiş ve kontrol
                                              edilmiştir.

                      CEVAPLAYALIM             Osmanlı toplumunda kılık kıyafet kültürünün gelişmesinde etkili
                                               olan unsurlar nelerdir?


            192
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15