Page 127 - Fen Bilimleri Laboratuvarı Öğretmen El Kitabı
P. 127

Laboratuvar Tekniklerine Giriş

          Vakumlu damıtma, maddelerin düşük basınçta kaynama noktalarının da düşmesi özelliğine dayanan bir teknik-
          tir. Damıtma düzeneğine vakum pompası bağlanarak düşük basınç altında destilasyon yapılır. Kaynama noktası
          çok yüksek olan sıvıların veya kaynama noktasına ulaşmadan ısıl bozunmaya uğrayan maddelerin damıtılmasında
          kullanılır.  Vakumlu destilasyon için ayrımsal damıtma düzeneğine bir vakum pompası bağlanarak işlemler aynen
          uygulanır.


           Kristallendirme

          Kristallendirme, katı-sıvı homojen karışımlarından katının sıcaklıkla çözünürlüğünün değişiminden yararlanarak
          yapılan ayırma tekniğidir. Laboratuvar çalışmaları sırasında bazı tepkimeler sonucu elde edilen katı ürün bazen
          istenmeyen yan ürünler ile birlikte oluşur. İstenen katı ürünün bu reaksiyon karışımından ayrılarak saf hâlde elde
          edilmesi gerekir. Oda sıcaklığında katı olan bileşikler genellikle kristallendirme ile saflaştırılır. Bu teknik; sırasıyla
          kristallendirilecek katının uygun, sıcak bir çözücüde çözünmesini, çözünmeyen safsızlıkların çözeltiden süzülerek
          ayrılmasını ve sıcak çözeltinin kendi hâlinde yavaşça soğutulmasını içerir. Katıların çözünürlüğü genellikle endoter-
          miktir, bu nedenle katı maddenin sıcaklık düştükçe çözünürlüğü azalacağından soğutma işlemiyle çözeltiden ayrıl-
          ması sağlanır. Kristallendirme işleminin başarısı, uygun çözücü seçimine bağlıdır. Katının aynı çözücüde, soğukta
          ve sıcaktaki çözünürlüğü arasındaki fark ne kadar fazla ise kristallendirme işlemi o kadar başarılı olur. Çözücünün
          yanıcı, patlayıcı, parlayıcı olmaması ve kaynama noktasının düşük olması gerekir. Ayrıca karışımdaki safsızlıkları
          çözmemeli ya da çok az çözmeli ve kristallenecek katı ile tepkime vermemelidir.
          Kristallendirme işleminde uygulanması gereken yol aşağıda verilmiştir.
           1.   Saflaştırılmak istenen katı maddenin bulunduğu karışım üzerine uygun bir çözücü ilave edilip ısıtılarak çözün-
              mesi sağlanır.
           2.   Renkli safsızlıklar varsa bu aşamada çözeltiye aktif kömür gibi renk giderici madde eklenir.
           3.   Çözelti sıcakken süzülerek çözünmeyen katı maddeler ve diğer safsızlıklar uzaklaştırılır.
           4.   Çözünmüş durumdaki katı maddenin kristallenmesini sağlamak için süzme ile elde edilen ana çözelti soğu-
              maya bırakılır.
           5.   Kristallenme sonunda oluşan heterojen karışım (Görsel 3.171) süzülür ve elde edilen kristaller desikatörde
              kurutulur.






















                                 Görsel 3.171: Kristallendirme işlemi sonucu oluşan kristaller

          Genel olarak kristallendirme sonrası elde edilen katıda erime noktası tayini yapılarak kristallerin tam saf olup ol-
          madıkları belirlenir ve işlem aynı veya farklı bir çözücü ile tekrarlanır.

          Çözünürlükleri birbirinden çok farklı olan katı-katı karışımların veya içinde birden fazla katı çözünmüş olan çözel-
          tilerin ayrılmasında ayrımsal kristallendirme kullanılabilir. İki veya daha çok maddenin çözünürlük farkı ile ayrıl-
          masına ayrımsal kristallenme denir. Endüstride deniz suyundan yemek tuzunun elde edilme sürecinde ayrımsal
          kristallendirme kullanılır.



          126
   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132