Page 33 - Konu Özetleri TYT Biyoloji
P. 33
ENZİMLER
Enzimlerin Çalışmasına Etki Eden Faktörler
Sıcaklık
• Enzimler, protein yapılı olduğundan sıcaklık değişiminden etkilenir. Enzimlerin en iyi çalıştığı sıcaklık değerine
optimum (ideal) sıcaklık denir.
• Enzimler 0 ve eksi sıcaklıklarda çalışmaz yani inaktif durumdadır ve protein yapıları bozulmaz. Ortam ısıtı lırsa enzim-
ler aktifleşerek tekrar çalışır. Böylece gıdalar düşük sıcaklıkta bozulmadan uzun süre saklanabilir. Optimum sıcaklık
değeri aşıldığında enzimlerin yapıları bozulmaya başlar. Bunun sebebi enzimleri oluşturan proteinlerin yapısının yük-
sek sıcaklıklarda bozulmasıdır. Yapısı tamamen bozulan bir enzim ortam uygun sıcaklığa getirilse bile çalışamaz.
Tepkime hızı
0 20 37 50 Sıcaklık (°C)
pH Derecesi
Her enzimin en iyi çalıştığı optimum pH aralığı ve maksimum hızda çalıştığı bir pH değeri vardır. Enzimler genellikle nötr
ortamlarda daha iyi çalışırken bazıları farklılık gösterir. Örneğin; midede çalışan pepsin enzimi, asidik ortamda çalışırken
bağırsakta görevli tripsin enzimi ise pH değeri 8 olan bazik ortamda çalışır.
Pepsin Tripsin
Tepkime hızı√
pH
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
İnsanda pepsin ve tripsin enzimlerinin pH’ye bağlı hız grafiği
Enzim ve Substrat Miktarı
Enzim ve substrat miktarı tepkime hızını etkiler.
Ortamda yeterli substrat varsa enzim yoğunluğu arttıkça birim zamanda oluşan ürün miktarı da artar.
Substrat yeterli
Tepkime hızı
Enzim derişimi
Enzim derişiminin reaksiyon hızına etkisi
33
BİYOLOJİ - TYT MEBİ KONU ÖZETLERİ 33