Page 34 - Konu Özetleri TYT Biyoloji
P. 34
ENZİMLER
Enzim miktarı sabit ise substrat miktarı arttıkça birim zamanda oluşan ürün miktarı önce artar, sonra sabit hızla devam eder.
x kadar enzim varken
Tepkime hızı
x
Substrat konsantrasyonu
Sınırlı enzim miktarının reaksiyon hızına etkisi
Ortamda yeterli miktarda enzim varken substrat miktarı sınırlı ise substrat bitince reaksiyon da biter.
Substrat sınırı
Tepkime hızı
Enzim derişimi
Sınırlı substrat miktarının reaksiyon hızına etkisi
Su Miktarı
• Hücrelerdeki su miktarı %15’in altına düşerse enzimler çalışmaz. Su yoğunluğu belirli bir noktaya ulaşıncaya kadar
tepkime hızı artar, belirli bir noktadan sonra sabit kalır. Su yoğunluğu aşırı artarsa tepkime hızı azalır.
• Düşük su yoğunluğunda besinlerde mikroorganizmalar üreyemeyeceği için kurutulmuş gıdalar, bal, reçel bozulmadan
uzun süre saklanabilir.
• Su oranı %15’in üzerine çıkmaya başladığında ise enzimler aktif hâle gelir ve mikroorganizmalar çoğalmaya başlar.
Bunun sonucunda besinler bozulur.
Substrat Yüzeyi
Enzimler substratlara dış yüzeylerinden başlayarak etki eder. Substrat yüzey alanı arttıkça enzimin bağlanacağı yüzey de
artar. Birim zamandaki reaksiyon sayısı artacağından tepkime hızı ve ürün miktarı da artar.
PÜF NOKTA
Besinlerin iyice çiğnendikten sonra yutulması, substrat yüzeyini artırdığından sindirim tepkimelerini hızlandırır. Kıyılmış
etin yüzeyi doğranmış etten fazla olduğundan sindirim enzimleri köfteyi, kuşbaşı etten daha hızlı sindirir.
Reaksiyon hızı
Substrat yüzeyi
Substrat yüzey alanının reaksiyon hızına etkisi
34 MEBİ KONU ÖZETLERİ BİYOLOJİ - TYT