Page 249 - Öğretim Programı Okuryazarlığı
P. 249

Öğretim Programı Okuryazarlığı               EK 3: Biyoloji 10 (10.3.2.3.-Yaratma) Ders Planı Örneği


           BÖLÜM 2: Öğrenme Öğretme Süreci

                Öğretmen, konuya giriş yapmak için görselleri kullanarak öğrencilerin ilgi ve meraklarını uyandırır, konuya
                dikkat çeker. Öğrencilerin verilen görselleri incelemeleri istenir. Daha sonra aşağıdaki sorular yöneltilir.













             1-EMPATİ KURMA









                1.  Bir yiyecek veya eşya üretildiği yerden evinize taşınana kadar hangi ulaşım aşamalarından geçer?

                2.  Gıda sektöründe kullanılan bir eşyanın üretiminde görev alan bir yetkili olsaydınız bu eşyanın nakliyesinde
                  hangi enerji tiplerine ihtiyaç duyardınız?
                3.  Çevreye duyarlı bir birey olarak kullanılan enerjinin seçiminde hangi kriterleri arardınız?

                Aşağıdaki metin öğrencilere sunulur. Metin etkileşimli tahtada gösterilebilir veya kâğıtlara basılarak her bir
                öğrencinin metne erişimi sağlanır. Metin bir öğrenci tarafından sesli okunur. Bu sırada öğrencilerden enerji
                üretim mekanizması ve açığa çıkan enerji miktarlarına dikkat etmeleri ve bu kısımlarla ilgili not almaları istenir.




                    Metinden yararlanarak öğrencilerin konu ile ilgili düşünceleri alınır. Böylece dersin ilerleyen aşamalarında
                    kaynak malzeme olarak kullanılabilecek bilgi ve anlayışların toparlanması sağlanır.





                    Bu soru ile kullanılacak enerji seçiminde nelere dikkat edileceği ile ilgili öğrenciye düşünme fırsatı verilerek
                    güncel olan bir konuda duyarlı olması beklenmiş ve sorumluluk kök değeri işe koşulmuştur.





                    Bu soru ile tüketilen bir yiyecek maddesi veya kullanılan bir eşyanın çevreye neye mal olabileceği ile ilgili
                    dikkat çekilmesi sağlanır.

















      248
    248
   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254