Page 258 - Öğretim Programı Okuryazarlığı
P. 258
EK 3: Biyoloji 11 (11.1.3.3.-Analiz) Ders Planı Örneği Öğretim Programı Okuryazarlığı
Tahminî Süre: 10 dakika
Etkinlik gerçekleştirirken nelere dikkat edilmesi gerektiği öğrencilere sorulur. Öğrencilerin önceki öğrenme-
leri hatırlatılarak özellikle laboratuvar güvenlik kurallarına uyarak, laboratuvar ortamında yardımseverlik ve iş
birliğinin önemi vurgulanır.
Etkinlik
Malzemeler: 1 paket kremasız bisküvi, 2 adet küçük haşlanmış patates, 1 çay bardağı su, 2 adet buzdolabı
poşeti, 2 adet dizaltı ince çorap, küçük boy leğen, bıçak, bolca gazete, makas ve kâğıt havlu rulosu ve eldiven
Not: Etkinliğe başlamadan önce buzdolabı poşetlerinden birine bir bıçak yardımı ile ufak delikler açılır. Sağlam
ve delikli olan buzdolabı poşetleri 1 numara sağlam ve 2 numara delikli şeklinde etiketlenir.
2-KEŞFETME 1. Öncelikle sıraların üstü gazete ile kaplanır.
Yapılışı
2. Bisküvi ve patates el ile ezilip buzdolabı poşetlerine (1 numara sağlam ve 2 numara) ayrı ayrı konur (çiğne-
me ve yutma)
3. Poşetlere su eklenip, poşetler iyice çalkalanır (midenin çalkalama hareketi)
4. Poşetlerin altı kesilip içindekiler çoraba dökülür (mideden ince bağırsağa geçiş)
5. Çorabın etrafına kağıt havlu sarılır (ince bağırsakta emilim)
6. Çorabın altı kesilip içindekiler leğene boşaltılır (anüs yoluyla dışarı atılım).
Yapılan bu etkinlikte sindirim sisteminin çalışma mantığını basitçe öğrendiniz. Yapılan bu etkinlikte
a) Kullanılan buzdolabı poşeti, çorap ve kâğıt havlu sindirim sisteminde hangi organlar ile ilişkilidir?
b) Kullanılan buzdolabı poşetlerinde bir tanesinin delik olması ne gibi sorunlara yol açtı? Bu sorunu
gidermek için nasıl bir öneriniz olurdu? Bu durum günümüzde hangi sindirim sistemi hastalığına örnek
olabilir.
c) Bu etkinlikte lif oranı çok düşük olan bir besin kullanılsa idi ince bağırsağı temsil eden çorapta sıvı
miktarı ve emilim nasıl değişirdi? Cevabınızı verirken lif açısından zengin gıdalarla doğal beslenmenin
önemini belirtiniz.
ç) Fast food tarzı hazır işlenmiş yiyeceklere benzer bir besin kullanılsa idi ne gibi sorunlar ortaya çıkardı?
Bu soruda kazanım ‘’c’ maddesi ile bağlantı kurularak öğrencide çıkarım yapma becerisinin gelişmesi amaçlanmış-
tır.
Bu soru kazanım ‘’b’’ maddesi ile bağlantılıdır.
Bu aşamada gerçekleştirilecek etkinlik, öğrencilerin anolojilerden yola çıkarak sindirim sistemininin işleyişini yo-
rumlaması sağlanır. Bunlara ek olarak anolojileri kullanarak yanlışı, yanlılığı, tutarsızlığı ve belirsizliği fark etmeye
yönelik tutumlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Öğretmenin etkinliğin nasıl yapıldığını göstererek ve açıklayarak sonra da öğrenciye yaptırarak öğrenmeyi sağlamak
amacıyla gösterip yaptırma tekniğini kullanması beklenmektedir. Bu yöntem bir işlemin uygulanmasını ya da bir
araç gerecin çalıştırılmasını önce gösterip açıklama sonra da öğrenciye alıştırma ve uygulama yaptırarak öğretme
yoludur. Burada amaç öğrencinin konuyu görerek ve işiterek öğrenmesini sağlamak ve öğrenmenin kalıcılığını ar-
tırmaktır.
Laboratuvarda gruplar hâlinde ve kurallara uygun çalışarak iş birliği becerisini kullanmaları ve gerektiğinde grup
arkadaşlarına destek olarak grup dinamiğini sürdürebilmeleri yoluyla yardımseverlik değerini edinmeleri amaçlan-
maktadır.
257
257