Page 261 - Öğretim Programı Okuryazarlığı
P. 261
Öğretim Programı Okuryazarlığı EK 3: Biyoloji 11 (11.1.3.3.-Analiz) Ders Planı Örneği
Sorular
1. Okunan metin ile ilgili olarak akılcı antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurların
neler olabileceğini açıklayınız.
5-KAPSAMINA ALMA/İLİŞKİLENDİRME Sağlık Bakanlığında bir yetkili olsaydınız, bilinçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için ne gibi bir çalış-
2. Aşırı ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının sindirim sistemine ne gibi zararları olabileceğini belirtiniz.
3. Fazla antibiyotik kullanımı insan bağırsağında bulunan faydalı bakterileri de yok ettiği için uzmanlar bi-
linçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için çeşitli çalışmalar yapmaktadır.
ma yapardınız?
Not: Aşağıdaki araştırma ödevi verilerek sindirim sisteminin sağlıklı yapısının korunması ile ilgili öğrendiği
bilgileri yeni durumlar ile ilişkilendirmesi sağlanır.
ARAŞTIRMA
PROBİYOTİKLER
Günümüzde fonksiyonel gıdalara olan ilgi artmaya devam ederken, bu gıdaların arasında yer alan probiyotikler de
giderek artan bir ilgi ve öneme maruz kalmaktadır. Özellikle sindirim sistemi ve kolon (kalın bağırsak) florası açısın-
dan etkisini kanıtlamış olan probiyotikler, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından "konakçıya sağlık açısından fayda
sağlayan canlı mikroorganizmalar" olarak tanımlanmaktadır
Yukarıdaki metinde bahsedilen probiyotiklerin bağırsak sağlığı ve sindirim sistemi üzerine etkilerini araştıra-
rak araştırma sonuçlarınızı arkadaşlarınız ile tartışınız.
Tahminî Süre: 5 dakika
6-DEĞİŞTİRME/FİKİR ALIŞVERİŞİ Öğrencilerin birbirleriyle iş birliği içinde tartışmaları için gerekli ortam oluşturulur. Özellikle öğrencilerin daha
Asitli içecekler içmek ya da fast food tarzı beslenmenin sindirim sistemi üzerine etkileri ile ilgili fikirlerin paylaşıl-
ması sağlanır.
önceki fikirleri ile ders sonrası fikirleri arasındaki değişikliklere odaklanılması gerekir.
Bu aşamada öğrencilerin fast food tarzı beslenme ile sindirim sistemi sağlığı birlikte yorumlamaları beklenir. Tar-
tışma yöntemi kullanılarak öğretmen rehberliğinde öğrencilerin fast food tarzı beslenme hakkında konuşmaları ve
birbirlerinin görüşlerini dinleyerek eleştirmeleri amaçlanır. Öğrencilerin varsa fikir değişikliklerini belirtmeleri ve
bunların yorumlanması istenir. Böylece eleştirel düşünme becerisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.
Etkinlik sonrasında öğrenciye konu ile ilgili araştırma görevi verilmesinin öğrencinin araştırma becerisinin gelişme-
sine katkıda bulunması beklenmektedir. Bu görev, sorumluluk değeri ile bağlantılı olup öğrencilerin verilen görevi
yerine getirmesi ile sorumluluk değeri ve alışkanlığı kazanması beklenmektedir.
Öğrencilerin eski bilgi ve yeni bilgiyi karşılaştırarak ve yeni bilgiye anlam kazandırmasına yardımcı olunur, böylece öğ-
rencide yorumlama yaparak çıkarım yapma becerisinin geliştirilmesi sağlanır. Ayrıca yapacağı çalışma ile insanların
bu konuda bilinçlenmesine katkı sağlayarak sorumluluk değeri kazandırılması amaçlanır.
Kazanımın ‘’ç’’ maddesi ile bağlantı kurularak öğrencilere de çıkarım yapma becerisinin kazandırılması amaçlanır.
260
260