Page 261 - Öğretim Programı Okuryazarlığı
P. 261

Öğretim Programı Okuryazarlığı                EK 3: Biyoloji 11 (11.1.3.3.-Analiz) Ders Planı Örneği


                Sorular
                1.  Okunan metin ile ilgili olarak akılcı antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurların
                  neler olabileceğini açıklayınız.
            5-KAPSAMINA ALMA/İLİŞKİLENDİRME   Sağlık Bakanlığında bir yetkili olsaydınız, bilinçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için ne gibi bir çalış-
                2.  Aşırı ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının sindirim sistemine ne gibi zararları olabileceğini belirtiniz.
                3.  Fazla antibiyotik kullanımı insan bağırsağında bulunan faydalı bakterileri de yok ettiği için uzmanlar bi-
                  linçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için çeşitli çalışmalar yapmaktadır.

                ma yapardınız?

                Not: Aşağıdaki araştırma ödevi verilerek sindirim sisteminin sağlıklı yapısının korunması ile ilgili öğrendiği
                bilgileri yeni durumlar ile ilişkilendirmesi sağlanır.
                                                     ARAŞTIRMA

                                                   PROBİYOTİKLER
                Günümüzde fonksiyonel gıdalara olan ilgi artmaya devam ederken, bu gıdaların arasında yer alan probiyotikler de
                giderek artan bir ilgi ve öneme maruz kalmaktadır. Özellikle sindirim sistemi ve kolon (kalın bağırsak) florası açısın-
                dan etkisini kanıtlamış olan probiyotikler, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından "konakçıya sağlık açısından fayda
                sağlayan canlı mikroorganizmalar" olarak tanımlanmaktadır

                Yukarıdaki metinde bahsedilen probiyotiklerin bağırsak sağlığı ve sindirim sistemi üzerine etkilerini araştıra-
                rak araştırma sonuçlarınızı arkadaşlarınız ile tartışınız.


                Tahminî Süre: 5 dakika
            6-DEĞİŞTİRME/FİKİR ALIŞVERİŞİ  Öğrencilerin birbirleriyle iş birliği içinde tartışmaları için gerekli ortam oluşturulur. Özellikle öğrencilerin daha
                Asitli içecekler içmek ya da fast food tarzı beslenmenin sindirim sistemi üzerine etkileri ile ilgili fikirlerin paylaşıl-
                ması sağlanır.


                önceki fikirleri ile ders sonrası fikirleri arasındaki değişikliklere odaklanılması gerekir.







                Bu aşamada öğrencilerin fast food tarzı beslenme ile sindirim sistemi sağlığı birlikte yorumlamaları beklenir. Tar-
                tışma yöntemi kullanılarak öğretmen rehberliğinde öğrencilerin fast food tarzı beslenme hakkında konuşmaları ve
                birbirlerinin  görüşlerini  dinleyerek  eleştirmeleri  amaçlanır.  Öğrencilerin  varsa  fikir  değişikliklerini  belirtmeleri  ve
                bunların yorumlanması istenir. Böylece eleştirel düşünme becerisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.



                Etkinlik sonrasında öğrenciye konu ile ilgili araştırma görevi verilmesinin öğrencinin araştırma becerisinin gelişme-
                sine katkıda bulunması beklenmektedir. Bu görev, sorumluluk değeri ile bağlantılı olup öğrencilerin verilen görevi
                yerine getirmesi ile sorumluluk değeri ve alışkanlığı kazanması beklenmektedir.



                Öğrencilerin eski bilgi ve yeni bilgiyi karşılaştırarak ve yeni bilgiye anlam kazandırmasına yardımcı olunur, böylece öğ-
                rencide yorumlama yaparak çıkarım yapma becerisinin geliştirilmesi sağlanır. Ayrıca yapacağı çalışma ile insanların
                bu konuda bilinçlenmesine katkı sağlayarak sorumluluk değeri kazandırılması amaçlanır.



                Kazanımın ‘’ç’’ maddesi ile bağlantı kurularak öğrencilere de çıkarım yapma becerisinin kazandırılması amaçlanır.




      260
    260
   256   257   258   259   260   261   262   263   264   265   266