Page 120 - ATLETİZM 12
P. 120

3


                    ATLAMALAR


                  3.3. Sırıkla Yüksek Atlama
                  Atletin  bir  sırık  yardımıyla  atlama  çıtasının  üzerinden  geçmesi  esasına  dayanan  atletizm  branşıdır.
               Uygulama  bakımından  daha  zor  ve  karışıktır.  Atlet  hızla  koşarken  elinde  taşıdığı  sırığı  (Görsel  3.34)
               atlama minderi ve geçme çıtasının önünde bulunan sırık saplama kazanına dayamak suretiyle havalanır
               ve belli bir yükseklikte bulunan çıtanın üzerinden geçerek minderin üzerine düşer. Sırıkla atlayan atletlerin
               sprinterler kadar süratli, üç adım atlayıcılar gibi sıçrayabilen, koordinasyon becerileri yüksek, kol, omuz ve
               karın kasları kuvvetli ve aynı zamanda cesur olmaları gereklidir. Atlayıcılar, bir çeşit akrobasi olan sırıkla
               atlamada başarılı olabilmek için koordinasyon becerilerini ve motorik özelliklerini uyum içinde kullanmalıdır.


























                                            Görsel 3.34: Sırıkla yüksek atlayan atlet

                  3.3.1. Sırıkla Yüksek Atlama Tekniğinin Evreleri
                  Sırıkla atlama tekniğini altı bölüme ayırarak inceleyebiliriz. Bunlar:
                  a) Sırığın tutuluşu
                  b) Yaklaşma koşusu ve sırığı taşıma
                  c) Sırığın saplanması
                  ç) Sıçrama ve sırığın esnemesi
                  d) Sallanma ve geriye yuvarlanma
                  e) Çekme
                  f ) Çıtayı geçme, sırıktan ayrılma ve konma

                  A)  Sırığın  Tutuluşu:  Sırık,  baş  ve  işaret  parmakları  arasına  yerleştirilirken  diğer  parmaklar  sırığı
               kavrayacak şekilde olmalıdır. Ellerin arasındaki genişlik atletin omuz genişliği kadardır. Sağlak olan atletler
               sağ elleriyle sırığı daha üst noktadan (sırığın vücuda yakın yerinden) kavrarken sol el sırığın biraz daha alt
               kısmına yerleştirilir. (Görsel 3.35).





















                                                   Görsel 3.35:Sırık tutuluşu



                   118
   115   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125